„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Evenimente în cadrul „Săptămânii Anti-fumat”, la Sibiu
Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, Asociația „Crucea Roșie” Sibiu și Organizația Tinerilor din Sibiu au marcat Ziua Mondială Anti-fumat prin Marșul „Acordă prioritate vieții! Spune NU fumatului” și prin Conferința „Dacă ții la viața ta, încearcă să rămâi în viață!”.
Manifestările au avut loc în cadrul „Săptămânii Anti-fumat” de la Sibiu, prin care organizatorii și-au propus să conștientizeze fumătorii din oraș asupra pericolelor la care sunt expuși. „Săptămâna Anti-fumat” a culminat cu marșul organizat joi, 30 mai, prin centrul orașului, unde peste 200 de participanți au împărțit 1000 de pliante și 50 de kilograme de mere fumătorilor întâlniți în Piața Mare și pe pietonala Nicole Bălcescu.
Conform unui comunicat de presă al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, fumătorii întâlniți au primit un măr în schimbul unei țigări, iar toate țigările adunate au fost distruse prin ardere, în mod simbolic. Printre cei 200 de participanți la marș s-au numărat studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, elevi, voluntari ai Asociației „Crucea Roșie” din Sibiu, membri ai Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS), medici și asistenți medicali de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, precum și sibieni care au dorit să participe la marș pentru a transmite propriul mesaj anti-fumat, se precizează în comunicat.
În aceeași zi a fost organizată și o conferință pe tema „Dacă ții la viața ta, încearcă să rămâi în viață! Cultura sănătății și a sufletului”. Evenimentul a avut loc în Aula „Avram Iancu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar invitații organizatorilor au fost pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și psihologul Alexandru Leșcău de la Asociația „Crucea Albastră” din Sibiu. Gazde au fost tinerii din OTS, care au adus mesaje anti-fumat și au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor aduse de acest viciu.
Alături de cei doi oaspeți a fost și managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, Cristian Roman, care a vorbit la începutul conferinței despre implicarea unității medicale în activitățile anti-fumat din oraș.
„Am organizat timp de o săptămână acțiuni de conștientizare a pericolului pentru sănătate pe care îl aduce fumatul. Astfel, am gândit mai multe evenimente prin care să atragem atenția elevilor și studenților, dar și tuturor fumătorilor asupra pericolelor la care se expun. În Săptămâna Anti-Fumat au avut loc prezentări susținute de medici și pneumologi din spitalul nostru în câteva licee sibiene, la orele de dirigenție, pe tema consecințelor negative pe care fumatul le are asupra sănătății”, a spus managerul Cristian Roman.
Psihologul Alexandru Leșcău a vorbit în cadrul conferinței despre vulnerabilitatea sufletească a persoanelor care apelează la fumat sau la consumul de alte substanțe care creează dependență: „De foarte multe ori mă întâlnesc cu persoane care sunt în suferință și care au început să meargă pe acest drum în urma unei traume, care a început fie din copilărie, fie din adolescență. Până la urmă, un comportament învățat, cum este consumul de droguri sau de alcool, de multe ori l-am văzut ca pe un strigăt, ca pe un mesaj. Imaginați-vă că cineva care aprinde o țigară ține în mână o portavoce prin care spune: «Vreau să atrag atenția asupra mea, că sunt mai tânăr decât credeți, mai matur decât credeți, mai puternic decât credeți!», când, de fapt, undeva în interior, acea persoană este slăbită, rănită, singură și foarte vulnerabilă”.
Părintele Constantin Necula a transmis celor prezenți un mesaj de anti-fumat, dar și un mesaj de înțelegere față de cei care au acest viciu și care nu au nevoie de damnare din partea semenilor, ci de sprijin pentru a se lăsa de fumat: „Vreau să vă rog frumos să-i iubiți pe oameni. Teorii ni se servesc pe bandă rulantă, dar încercați să fiți gentili și niciodată să nu-i jigniți că au păcate pe care nu le aveți (…) Nu-i măsurați pe oameni prin suma viciilor! Oamenii sunt picătura de chip al virtuții în care trăiesc (…) Poate că e bine să înțelegem că ceea ce la noi pare abuz, în multe țări este ceva natural (…) Este subiect de rugăciune, nu doar de analiză și diagnoză. Ceea ce vă îndemn este așa: cei care fumați, încercați să nu o mai faceți! Cei care nu fumați, încercați să nu vă apucați, căci viața este făcută din foarte multe capcane și, când ni se pare că stăm, trebuie să purtăm de grijă să nu cădem, iar cel care stă n-are voie a judeca pe cel care cade”.
În fiecare an mor la nivel mondial peste șapte milioane de oameni din cauza fumatului, din care un milion din cauza fumatului pasiv. Cele mai întâlnite afecțiuni cauzate de fumat sunt bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) și cancerul bronho-pulmonar. Fumatul influențează negativ însă și alte afecțiuni respiratorii, precum astmul bronșic, sarcoidoza, pneumopatiile interstițiale difuze și afecțiunile respiratorii de cauză infecțioasă, prin scăderea imunității. Conform comunicatului amintit mai sus, numărul pacienților internați în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu pe parcursul anului 2019 a fost de aproape 900 de persoane, 55% dintre aceștia fiind diagnosticați cu BPOC, iar 5% cu neoplasm (cancer) bronho-pulmonar.