„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Evenimente liturgice şi culturale la Sighetu Marmaţiei
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei. De asemenea, ierarhul a prezentat credincioşilor prezenţi în biserică Monografia-album a Protopopiatului Sighet, prima apariţie de acest fel dedicată protoieriei.
PS Iustin Sigheteanul a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei împreună cu un sobor de preoţi din care au făcut parte Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, parohul Ioan Paul Tomoiagă, pr. Mihai Oprişanu, preoţi din parohiile sighetene, în prezenţa unui număr mare de credincioşi.
Cu această ocazie, PS Iustin Sigheteanul a prezentat credincioşilor prezenţi în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei, Monografia-album a Protopopiatului Sighet, prima apariţie de acest fel dedicată protoieriei care a apărut în urmă cu câteva zile la Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, fiind a cincea monografie-album din Eparhie, în ordine cronologică, după monografiile protopopiatelor Lăpuş, Baia Mare, Oaş, şi a schiturilor şi mănăstirilor din eparhie.
Această apariţie editorială face parte dintr-un proiect mai vast, prin care se urmăreşte ca fiecare protopopiat să aibă monografia-album proprie, un document ce oferă date despre locaşurile de cult, istoria parohiilor, a bisericii sau bisericilor parohiale, despre dotări, numărul de credincioşi, cimitire, activităţi filantropice, preoţi slujitori etc.
Albumele-monografii apar cu ocazia împlinirii unui sfert de veac de la reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, coordonate de pr. dr. Cristian Ştefan, consilier cultural eparhial. Cuvântul înainte este scris de PS Iustin Sigheteanul, iar istoricul Protopopiatului Sighet este redactat de protopopul Vasile Aurel Pop. Autorii monografiilor parohiale sunt pr. dr. Marius Covalcic şi pr. Vasile Pop. În cuprinsul monografiei sunt date despre cele 38 de biserici parohiale şi parohii, despre bisericile monument istoric, completate cu peste 270 de imagini color.
Biserica parohială „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” se leagă de străduinţele fostului paroh şi protoiereu al Sighetului, Mihai Oprişanu, care au reuşit să devină realitate înainte de 1989. Lucrările au fost începute în 1985 şi au fost finalizate în 1988. Pictura este în tehnica „tempera grasă”. Târnosirea a fost făcută în 16 august 1998 de Patriarhul Teoctist, împreună cu un important sobor de arhierei.