„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Evenimentul „Ziua Universală a Iei”, la Muzeul ASTRA
„Ia este bucuria de a fi împreună alături de generaţiile trecute, prezente şi viitoare!”. Cu acest motto se desfăşoară cea de a IV-a ediție a evenimentului „Ziua Universală a Iei” la Muzeul ASTRA din Sibiu. Organizatorii manifestării anunţă că toţi cei care îmbrăcă ia sau orice cămașă tradițională au acces gratuit în Muzeul ASTRA în perioada manifestărilor dedicatei „Zilei Universale a Iei”.
Ziua Iei reuneşte, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, 20 de ateliere meșteșugărești, ateliere educaționale, un târg de ii și obiecte tradiționale, plimbări în ie cu bicicletele, prezentări de ii, momente folclorice și un concert pe scena de pe lac susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit.
„Ia este costumul de intrare în lumea magică a poveştilor şi legendelor noastre. Este la modă în întreaga lume, mulți o poartă, dar cu siguranță sunt mulți și cei care nu ştiu de unde provine acest obiect vestimentar. De aceea continuăm să organizăm acest eveniment la Muzeul ASTRA, fiindcă ne dorim ca lumea să cunoască îndeaproape ia și legendele ei chiar de la cei care duc mai departe această tradiție”, a declarat Ovidiu Baron, directorul general adjunct al Muzeului ASTRA, conform unui comunicat transmis de Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA.
Ieri, 23 iunie, în cadrul seriei de evenimente dedicate Zilei Universale a Iei, au avut loc lansarea volumului semnat de Elena Găvan, Silvia Tecoanță, „Tezaur uman viu. O Lecție de țesut” şi vernisarea expoziției „Ia aidoma”, despre care a vorbit Ioana Corduneanu, inițiator al comunităţii „Semne cusute”. Expoziţia cuprinde 40 de cămăși românești, care se află în colecţia unor mari muzee ale lumii şi care sunt prezentate publicului din România prin replici realizate de membrele comunităţii „Semne cusute”.
Printre atelierele interactive organizate pe tot parcursul evenimentului, se află și unul de îngrijire a iei, un atelier de cosițe împletite, cununițe și obiceiuri de Sânziene. De asemenea, azi, 24 iunie, are loc concursul „Salvează o Ie”, întrecere în care cei înscriși vor prezenta iile din colecțiile proprii, cu tot cu povestea lor (cât sunt de vechi, din ce zonă etnografică provin, cum au ajuns în posesia lor, când le poartă). Un juriu alcătuit din specialiști și creatori populari va stabili care este cea mai frumoasă ie și cea mai frumoasă poveste, conform organizatorilor.
Printre evenimentele care au loc azi, la Târgul de ţară de la Muzeul ASTRA mai sunt spectacolul Călușerilor din Rășinari, judeţul Sibiu, coordonat de Mărioara și Nicolae Țichindelean şi şezătoarea cu elevii Școlii Gimnaziale din Șura Mică, profesor coordonator Liliana Cârțog. Duminică, 25 iunie, ora 12.00, la ieșirea de la Sfânta Liturghie, în zona Bisericii din Bezded, va avea loc evenimentul „Hora de Sânziene”. Organizatorii manifestării anunţă că toţi cei care îmbrăcă ia sau orice cămașă tradițională au acces gratuit în Muzeul ASTRA în perioada manifestărilor dedicatei „Zilei Universale a Iei”.