„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Evocarea preotului academician Ioan Lupaș, la Huedin
La Protopopiatul Huedin, a avut loc marți, 19 martie, ședința administrativă lunară, prezidată de Dan Lupuțan, protopopul de Huedin, care i-a îndemnat pe preoți să sprijine cu alimente cantina socială care funcționează în cadrul protopopiatului.
Invitatul special la întâlnirea preoților a fost Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific al Institutului Național de Istorie „George Barițiu”, din cadrul Academiei Române, care l-a evocat pe preotul academician Ioan Lupaș și a prezentat cartea „Preot academician Ioan Lupaș. Prăbușirea monarhiei austro-ungare și importanța istorică a zilei de 1 decembrie 1918”, apărută la editura Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, în anul 2018. Despre Ioan Lupaș, istoricul Mircea Gheorghe Abrudan a afirmat că „este un savant cu aureolă de martir, istoric prolific, dascăl al Seminarului Andreian din Sibiu, paroh al Săliștei și protopop al Mărginimii Sibiului, profesor al Universității «Regele Ferdinand I» din Cluj, membru titular al Academiei Române, publicist talentat, cofondator al Institutului de Istorie Națională din Cluj, deputat în Parlamentul României Mari, ministru în guvernele Averescu și Goga-Cuza, patriot și victimă a regimului bolșevic din România anilor ’50. Părintele Lupaș s-a angajat cu toată puterea în mișcarea națională a românilor ardeleni, în realizarea Marii Uniri din 1918 și în lupta pentru consolidarea unității naționale în perioada interbelică”. Pr. Dan Lupuțan a mulțumit invitatului pentru prezentare și a apreciat „bogata activitate culturală și implicarea în societate” a acestuia.