„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Examen de abilitare la Facultatea de Teologie din Sibiu
Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula a susținut vineri, 7 iulie, examenul de abilitare, în urma căruia poate coordona teze de doctorat în domeniul Cateheticii, Omileticii și Pedagogiei Creștine la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
Examenul de abilitare a avut loc în Sala Profesorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în prezența mai multor invitați, cadre didactice, familiei și apropiaților părintelui Constantin Necula. Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Alături de ierarh au făcut parte din comisie pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și pr. conf. univ. dr. Dumitru Adrian Vanca de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
În sală au fost prezenți decanul facultății sibiene, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. dr. Aurel Pavel, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, teologi și oaspeți.
Cercetarea științifică în Catehetică și Omiletică
Teza de abilitare elaborată și prezentată de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula are titlul „Redimensionarea europeană a cercetării în domeniul Cateheticii și Omileticii. Premise, realizări și perspective”. Conform prezentării părintelui Constantin Necula, modelul propus spre analiză și construcție urmărește promovarea unui nou tip de creștin, căci „modelul clasic al bunului creștin a fost absorbit de o grimasă caricaturizantă a societății hrănită media, este un model crizat, care revendică noi metode de radiografiere culturală”. Apoi, a doua direcție a cercetării urmărește crearea unor noi forme de comunitate creștină care „să ofere o serie de intervale și spațieri ale informației și comunicării reale, într-o libertate a cuvântului reală, favorizând relații interumane profunde și autentice”. Nu în ultimul rând, promovarea unui nou proiect pastoral al Bisericii și a unei strategii, „care să anuleze criza de credibilitate a instituțiilor eclesiale, insatisfacției sociale la adresa Bisericii”, este una dintre prioritățile demersului de cercetare propus de părintele Constantin Necula.
Comisia de specialitate a apreciat lucrarea părintelui Constantin Necula și demersurile sale de cercetare în acest domeniu al teologiei și i-a acordat dreptul de a îndruma teze de doctorat.