„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Examen de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Sibiului
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a avut loc ieri, 22 septembrie, examenul de capacitate preoţească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului. Candidaţii au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. La sesiunea de toamnă a examenului s-au înscris 13 candidaţi licenţiaţi în Teologie, care vor participa în viitorul apropiat la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de preot paroh în eparhia menţionată. Examenul de capacitate preoţească este obligatoriu pentru teologii care doresc să devină preoţi şi are ca scop testarea cunoştinţelor teologice şi de administraţie parohială ale candidaţilor. La această sesiune a examenului, cei 13 candidaţi au susţinut mai multe probe, cu subiecte din programa stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Examenul a constat într-o testare psihologică, urmată de proba scrisă, care a avut ca subiect «Euharistia, centrul vieţii Bisericii: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti». Proba orală a constat în verificarea cunoştinţelor de Liturgică, Catehetică, Omiletică, Drept bisericesc şi Administraţie bisericească.
Acest examen este valabil un an de zile pentru cei care vor obţine medii sub nota nouă, şi doi ani de zile, conform hotărârii Sfântului Sinod, pentru cei care vor obţine media peste nota nouă”, a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Din comisia de evaluare au făcut parte decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Cătălin Mirişan, şi mai multe cadre didactice de la instituţia de învăţământ teologic. Candidaţii au avut la dispoziţie o bibliografie vastă pentru pregătirea examenului, iar probele orale au avut rolul de a le verifica teologilor competenţele de predicare şi catehizare, precum şi cele administrative. Candidaţii care au obţinut minim media şapte vor avea posibilitatea ca în următorul an sau timp de doi ani să se titularizeze pe unul dintre posturile vacante de preot paroh din Arhiepiscopia Sibiului.