„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Examen de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Sibiului
Sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc ieri, 10 martie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”. Cei 26 de candidaţi au susţinut o probă scrisă şi una orală din cunoştinţele de teologie şi administraţie parohială.
Teologii care au susţinut acest examen de capacitate preoţească au posibilitatea să candideze pentru una dintre parohiile vacante din Arhiepiscopia Sibiului. Examenul de ieri a fost o bună oportunitate de verificare a cunoştinţelor teologice şi a aptitudinilor cerute pentru a intra în cler şi a păstori credincioşii din comunităţi parohiale. Tematica aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi pusă la dispoziţia licenţiaţilor în Teologie urmăreşte să pregătească viitori slujitori ai sfintelor altare pentru provocările misionare şi pastorale actuale.
Cei 26 de candidaţi au susţinut mai întâi un test psihologic, după care au primit un subiect la proba scrisă, o temă foarte actuală şi de interes misionar.
„La sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească din Arhiepiscopie, cei 26 de candidaţi au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu un subiect legat de Tainele de iniţiere şi implicaţiile lor misionare în pastoraţia familiei şi a tineretului de astăzi. Subiectul a fost ales pentru examen în contextul «Anului omagial educaţiei tineretului creştin-ortodox în Patriarhia Română»”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Emanuel Tăvală.
Cunoştinţe teologice şi practice
După proba scrisă, candidaţii au susţinut o probă orală prin care li s-au verificat cunoştinţele de catehetică, omiletică, liturgică şi administraţie şi drept bisericesc. Teologii care vor trece acest examen se vor înscrie în perioada următoare la concursurile de ocupare a posturilor vacante de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului.
„Candidaţii au posibilitatea să se înscrie pentru ocuparea parohiilor vacante, la categoria numire, în anul în care urmează, iar cei care vor obţine peste nota 9.01, vor avea posibilitatea să facă acest lucru timp de doi ani, în baza hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, a mai spus Emanuel Tăvală. Următoarea sesiune a examenului de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Sibiului va avea loc în toamna acestui an.