„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Examen la Sibiu pentru obținerea gradului I în preoție
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit joi, 19 octombrie, examenul pentru obținerea gradului I în preoție. Comisia de evaluare a candidaților a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
La acest examen organizat la Centrul de perfecționare de la Sibiu s-au înscris 91 de preoți din eparhiile sufragane Mitropoliei Ardealului. Preoții au elaborat în ultimul an o lucrare științifică sub îndrumarea unui cadru didactic de la una din facultățile de teologie din Mitropolia Ardealului, pe una dintre temele propuse în programa pregătită pentru examenele de obținere a gradelor profesionale în preoție.
Lucrările elaborate au fost susținute în fața comisiei de specialitate, care a apreciat eforturile preoților de a aborda tematici de interes pentru viața Bisericii.
„Temele lucrărilor elaborate de candidați sunt de actualitate și privesc viața și misiunea Bisericii în societatea contemporană. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a apreciat eforturile preoților de a răspunde provocărilor actuale pe care Biserica le are în societate și i-a felicitat pe candidați și pe profesorii care i-au îndrumat în acest demers academic”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Misiune și actualitate
Conform Metodologiei pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, document aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, gradul I în preoție se poate obține după cel puțin patru ani de la obținerea gradului II. Centrele de perfecţionare (București, Iași, Sibiu, Craiova, Timișoara și Cluj-Napoca) în colaborare cu centrele eparhiale alcătuiesc programa însoţită de bibliografia orientativă care va cuprinde teme de interes pentru preoţime cu un conţinut teologic, pastoral-liturgic, cultural-misionar, social-filantropic şi administrativ-gospodăresc, de drept bisericesc, administraţie parohială şi legislaţie.
Candidații care promovează colocviul de admitere au la dispoziție un an de zile pentru elaborarea lucrării de disertație sub îndrumarea profesorului coordonator, iar în această perioadă trebuie să primească o inspecție specială în parohia unde activează ca preot. Nota minimă de admiterea a lucrării de grad este opt, iar candidații care nu au obținut această notă au posibilitatea să se înscrie la o nouă sesiune de examinare în anul următor.