„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Examen pentru gradul I profesional în preoţie, la Sibiu
La Centrul de perfecţionare de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a avut loc joi, 15 octombrie, colocviul pentru obţinerea gradului I profesional în preoţie pentru candidaţii din episcopiile sufragane Mitropoliei Ardealului. Candidaţii au prezentat în faţa comisiei de specialitate lucrările de disertaţie pregătite timp de un an.
Cei 28 de candidaţi s-au înscris în urmă cu un an la cursurile de la Centrul mitropolitan de perfecţionare din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pentru a obţine cel mai înalt grad profesional în preoţie. În cursul acestui an, preoţii au elaborat o lucrare de disertaţie, sub îndrumarea unui cadru didactic, şi au primit vizita ierarhului sau a unui delegat în parohia încredinţată, pentru a-i fi evaluată activitatea misionară, liturgică şi social-filantropică din comunitatea păstorită. Colocviul susţinut la Sibiu este ultima etapă a procesului de obţinere a gradului I în preoţie, iar candidaţii au avut posibilitatea acum să-şi prezinte lucrările de dizertaţie şi să împărtăşească în faţa comisiei cunoştinţele şi experienţele pastorale dobândite în această perioadă de pregătire.
Comisia de evaluare, prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost una interdisciplinară şi a apreciat capacitatea candidaţilor de a aborda teme teologice, pastoral-duhovniceşti, liturgice, cultural-misionare, social-filantropice, administrativ-gospodăreşti, de drept bisericesc şi administraţie parohială. Subiectele tratate în lucrările de dizertaţie au fost prezentate într-o viziune actuală şi practică, folosindu-se material bibliografic divers şi cu multe adaosuri de ordin practic.
Cadre didactice din Mitropolia Ardealului
După cum prevede metodologia pentru organizarea acestui examen, comisia de evaluare a candidaţilor a fost formată din cadre didactice de la facultatea gazdă, dar şi de la alte instituţii de învăţământ teologic universitar.
„Cei 28 de candidaţi înscrişi pentru obţinerea gradului I profesional în preoţie au prezentat subiectul lucrării abordate în faţa unei comisii interdisciplinare, formate din cadre didactice de la Facultăţile de Teologie din cadrul Mitropoliei Ardealului”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Gradul I profesional în preoţie se obţine, conform metodologiei aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după cel puţin patru ani de la obţinerea gradului II. Centrele de perfecţionare aprobate de Sfântul Sinod sunt Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Craiova, Timişoara şi Cluj-Napoca.