„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Examenul de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Sibiului
În luna octombrie va avea loc examenul de capacitate preoţească – sesiunea de toamnă – pentru tinerii teologi care urmează să fie hirotoniţi în Arhiepiscopia Sibiului. În şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial din 25 august s-a aprobat organizarea examenului de capacitate preoţească pe 3 octombrie 2017.
La examenul de capacitate preoţească se pot înscrie tinerii teologi, absolvenţi ai Facultăţilor de Teologie Ortodoxă care doresc să se titularizeze pe unul dintre posturile clericale vacante. Doritorii trebuie să fie fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului şi au posibilitatea ca în perioada 1-19 septembrie să depună dosarul la Centrul Eparhial - Sectorul cultural, în vederea înscrierii la examen. Examenul de Capacitate preoțească din Arhiepiscopia Sibiului constă, începând cu anul 2017, în participarea candidaților la sesiunile de pregătire organizate în cadrul Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu. Astfel, luni, 25 septembrie, de la 9.00, are loc slujba de Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, iar de la de la ora 9.30, în Aula Magna a facultăţii, va fi prezentată metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale şi detalii organizatorice, apoi, de la ora 10.00 vor fi susţinute mai multe prelegeri, după cum urmează: „Ortodoxia: Provocări actuale”, de către arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr., „Icoana-teologie în imagini într-o societate secularizată”, de către pr. prof. dr. Nicolae Chifăr; „Practica propovăduirii în parohia modernă”, de către pr.conf. dr. Constantin Necula.
Seria de prelegeri va continua marţi, 26 septembrie, de la ora 9.30, în Aula Magna a facultăţii, cu următoarele teme: „Promovarea valorilor familiei tradiţionale în contextul ideologic actual”, de către Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului; „Familia creștină în învățătura Sfinților Părinți”, de către pr. conf. dr. Ioan Mircea Ielciu; „De la idol la icoană și iconomahia zilelor noastre” de către pr. prof. dr. Aurel Pavel; „Strategii misionare privind revitalizarea vieţii parohiale în societatea românească actuală”, de către pr. lect. dr. Mihai Iosu; „Provocări pastorale în parohia urbană şi în cea rurală”, de către pr. lect. dr. Mihai Iosu.
Miercuri, 27 septembrie, după Sfânta Liturghie, începând de la ora 9.30, continuă seria de prelegeri susţinute în Aula Magna a facultăţii: „Mărturia misionară a Bisericii în societatea contemporană”, de pr. prof. dr. Mihai Himcinschi; „Liturghia și identitatea eclezială”, de pr. prof. dr. Dumitru Vanca; „Inovațiile liturgice în cult”, de prof. dr. Ciprian Streza.
Joi, 28 septembrie, de la ora 9.30, vor avea loc următoarele prelegeri: „Familia creștină azi: Factor de stabilitate într-o societate dezechilibrată”, de pr. lect. dr. Iosif Ferenț; „Rolul Bisericii privind pastorația credincioșilor din diaspora”, de pr. conf. dr. Miron Erdei; „Religii și spiritualități în postmodernitate”, de protos. lect. dr. Vasile Bârzu; „Biserica Ortodoxă Română: organizare actuală, activitate social filantropică, culturală, edilitară şi media. Cunoaşterea legislaţiei civile actuale, a actelor normative cu incidenţă în domeniul libertăţii religioase”, de pr. conf. dr. Irimie Marga.
Prezența candidaților la sesiunile de pregătire este obligatorie. Examenul de Capacitate preoţească va cuprinde un test psihologic, o probă scrisă şi o probă orală. Examenul scris se va susţine la Teologie Dogmatică, Teologie Liturgică, Teologie Pastorală, iar examenul oral se va susţine din Liturgică, Predică, Cateheză, Administraţie şi legislaţie bisericească. Examenul se va susţine marți, 3 octombrie, la Facultatea de Teologie „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu.