„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Excursie pentru elevi merituoşi din județul Bihor
Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor şi Episcopia Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, au organizat, pentru o parte din elevii olimpici din școlile judeţului Bihorului, absolvenți ai anului școlar 2014-2015 cu media generală 10.00, o excursie cu durata de trei zile, ca recompensă pentru rezultatele deosebite în pregătirea școlară și performanțele obținute la olimpiadele județene și naționale.
La efortul financiar al organizatorilor au contribuit și membrii din conducerea APOR Bihor, filiale locale și alți sponsori. De selecția copiilor din școlile din Bihor s-a ocupat într-un mod foarte obiectiv Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Cei 42 de elevi, însoțiți de profesori de religie, coordonați de preotul Călin Ovidiu Popa, reprezentantul Episcopiei Oradiei și de profesoara Alina Buzle, secretar al APOR Bihor, în perioada 31 august – 2 septembrie au beneficiat de o excursie cu un itinerar deosebit.
Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Dumbrava din județul Alba, recent construită, care se remarcă printr-o arhitectură și pictură în stil neobizantin ce imprimă vizitatorilor pioșenie și meditație. Excursioniștii au vizitat apoi Cetatea și obiectivele istorice de la Alba Iulia, Mănăstirea Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân și Complexul istoric de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Toate aceste vestigii ale trecutului, transformate în adevărate ore de istorie, au rămas în memoria lor și în imaginile înregistrate pe aparatele foto.
După o noapte petrecută la Pitești, ziua de marți le-a oferit excursioniștilor câteva surprize. În București, la sediul redacției posturilor de radio „Magic FM” și „Kiss FM” tinerii au fost întâmpinați de Liana Stanciu, președintele APOR România și de Horia Brenciu care a creat bună dispoziție în rândul elevilor. Copiii au vizitat apoi ansamblul de la Patriarhia Română, iar în Catedrala patriarhală s-au închinat la moaște și s-au bucurat de informațiile oferite de ghid. A urmat periplul prin muzeele bucureștene: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Muzeul Național al Țăranului Român. Ultimele ore ale serii le-au petrecut în marele complex comercial AFI Palace Cotroceni.
Proiecte APOR
În seara zilei de luni, reprezentanții APOR Bihor, au avut o întrevedere cu Liana Stanciu, președintele APOR pe țară, prilej cu care s-au discutat principalele obiective și proiecte pe care APOR dorește să le implementeze. Cu același prilej, reprezentanții APOR Bihor au prezentat proiectele inițiate în trecut și cele ce sunt în desfășurare în filiala județeană. Astfel, prin proiectul „Ajută un elev să meargă la școală”, fiecare parohie din Eparhia Oradiei, la începutul anului școlar, va ajuta cu toate cele necesare școlarizării un copil sau mai mulți copii fără posibilități materiale.
Un alt proiect se referă la un parteneriat între Şcoală și Biserică pentru înființarea de grupuri corale formate din elevi, cu repertoriu religios, care să activeze în biserici cu diferite ocazii și sărbători și să participe la festivaluri și alte manifestări organizate pe plan județean.
Așteptată cu mult interes, vizita la Parlamentul României, ultimul obiectiv vizitat, a prilejuit uimire pe tot parcursul itinerariului urmat prin sălile grandioasei construcții. Arhitectura impresionantă, imensitatea și decorarea sălilor, alături de informațiile ghidului au creat o imagine care va rămâne în memoria copiilor. Bucuria acestora s-a amplificat când au fost întâmpinați de cinci deputați bihoreni: Sorin Ioan Roman, Gheorghe Dănuț Bogdan, Lucia Varga, Gheorghe Costin și Liviu Laza Matiuța care i-au însoțit pe tot parcursul vizitei, au relaționat și s-au fotografiat cu ei. După masa de la restaurantul Parlamentului, grupul de elevi bihoreni a părăsit capitala încărcat cu amintiri deosebite și energie pentru un nou început în care să continue calea spre marea performanță.