„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Expoziţia „10 ani de la inaugurarea Galeriei de Artă Românească” la Muzeul Burkenthal
La Casa Albastră din cadrul Muzeului Bruckenthal, la Sala Multimedia, are loc miercuri, 18 iulie, ora 13.00, vernisajul Expoziţiei „10 ani de la inaugurarea Galeriei de Artă Românească”, curator: dr. Iulia Mesea, concept grafic: Chris Balthes.
„Anul acesta Muzeul Naţional Brukenthal aniversează împlinirea a zece ani de la inaugurarea Galeriei de Artă Românească. Pentru prima oară în istoria muzeului, colecţiei de pictură românească i s-a dedicat un spaţiu special (alături de expoziţiile de artă europeană din Palatul Brukenthal), situat la etajul al doilea al Casei Albastre, în care sunt expuse lucrări remarcabile ale celor mai importanţi artişti din România secolelor XVIII-XX. Conceptul expoziţional a fost realizat pe baza unei cercetări complexe a patrimoniului de peste 1500 de lucrări de pictură”, conform curatorului expoziției, Iulia Mesea.
După cum arată organizatorii, „expunerea fundamentată pe principiile cronologic, stilistic, comparativ şi sincronic, evidenţiază influenţele curentelor europene asupra artei naţionale, precum şi specificitatea acesteia, urmărindu-se totodată asigurarea unei atmosfere plăcute, de satisfacţie estetică şi relaxare. Expoziţia de faţă are un caracter documentar şi prezintă cele mai importante aspecte ale existenţei galeriei, de la constituirea colecţiei de pictură românească, la cercetarea acestui patrimoniu, elaborarea conceptului expoziţional, apoi la reabilitarea clădirii şi amenajarea spaţiului (care au avut loc printr-un amplu proiect desfăşurat în cadrul programului <Reabilitarea Monumentelor Istorice din România> al Ministerului Culturii, în cursul anului 2008, şi au adus sălile de expunere şi depozitare la standardele corespunzătoare), munca <din spatele scenei>, conservarea şi restaurarea patrimoniului, până la inaugurarea galeriei, expoziţiile temporare, activităţile cu publicul şi publicaţii etc.”.
De asemenea, unul dintre proiectele dedicate aniversării unui deceniu de existenţă a Galeriei de Artă Românească, intitulat „Lucrarea lunii", invită să revină periodic în spaţiile expoziţiei permanente. Câte un tablou aflat pe simeza expoziţiei este prezentat vizitatorilor prin texte speciale destinate separat publicului adult şi celor mici. În felul acesta, în acest an aniversar, publicul are posibilitatea de a stabili o relaţie mai apropiată cu operele de artă, de a pătrunde în intimitatea actului de creaţie şi a atmosferei aparte pe care un tablou îl creează în spaţiul în care este expus, conform organizatorilor.
„Aniversaţi în acelaşi an în care sărbătorim Centenarul Unirii, cei 10 ani de existenţă a Galeriei de Artă Românească se încarcă de emoţie şi semnificaţii, în sensul respectului valorilor cultural-artistice ale acestei ţări, al administrării profesioniste şi responsabile a patrimoniului cultural naţional şi al bucuriei întâlnirii cu tezaurul de cultură şi artă al României”, conform curatorului Iulia Mesea.