„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Expoziția „Andrei Șaguna, în icoane și chipuri”, la Mediaș
La sediul Protopopiatului Mediaș, județul Sibiu, a fost vernisată vineri, 24 noiembrie, o expoziție permanentă cu imagini și portrete ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. La vernisaj a participat și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Alături de ierarh s-au aflat consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, și protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, iar la eveniment au participat preoți din Protopopiatul Mediaș, primarul municipiului, Gheorghe Roman, elevi de la instituții de învățământ școlar ale orașului și credincioși din parohii.
PS Episcop Ilarion a oficiat o slujbă de mulțumire, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar apoi a subliniat în cuvântul său activitatea misionară a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna: „Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna a avut grijă să rămână ceva în urma sa și iată că aceste imagini, aceste tablouri au rămas peste vremuri. Din aceste tablouri s-a ajuns la icoana Sfântului Andrei Șaguna, după canonizarea sa în 2011. Trebuie să-i urmăm râvna și credința sa, pentru că Sfântul Andrei Șaguna este reprezentat într-un tablou cu o carte de rugăciune în mână și ne arată că fără rugăciune nu putem dobândi nimic”.
Manifestarea a continuat cu o prelegere a părintelui Emanuel Tăvală care a cuprins informații despre imaginile expuse, copii ale tablourilor Sfântului Andrei Șaguna, realizate de diferiți pictori în anumite perioade. Părintele Emanuel Tăvală a evidențiat apoi câteva aspecte importante din lucrarea providențială a Sfântului Andrei Șaguna în viața Bisericii și neamului românesc din Transilvania: „Vă propunem o expoziție unică, o expoziție care a fost organizată pentru prima dată la Sibiu. Tablourile pe care le vedem astăzi sunt copii, dar nu au fost niciodată expuse împreună, cu atât mai puțin în afara Sibiului sau în afara marilor orașe din Transilvania. Ele se regăsesc în diverse locuri și fiecare are istoricul său. Trebuie să știm că, în perioada în care Sfântul Ierarh Andrei Șaguna era Mitropolitul Transilvaniei, exista practica aceasta ca cei care prețuiau foarte mult o persoană să-i comande un tablou unui pictor de marcă, pe care să-l aibă în casa lor. Cereau acordul persoanei respective și majoritatea acestor tablouri ale Sfântului Andrei Șaguna sunt comandate de oameni care-l prețuiau pe Sfântul Andrei Șaguna și doreau să-l aibă în casa lor. Oamenii îl prețuiau încă din timpul vieții lor pe acest mare ierarh”.
Protopopul Ovidiu Găban le-a mulțumit oaspeților pentru participarea la acest eveniment și pentru binecuvântarea arhierească adusă peste preoții și credincioșii din Mediaș: „Suntem onorați și extrem de bucuroși că putem găzdui în cancelaria Protopopiatului Mediaș o astfel de manifestare culturală, în care să scoatem în evidență imensa activitate, imensa bucurie de a veni în inima Ardealului a unui om trimis de Dumnezeu în vremuri extrem de delicate ale Ortodoxiei și ale românilor ortodocși din Ardeal”. La final, toți cei prezenți s-au închinat icoanei Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și au primit câte o icoană a sfântului ocrotitor al Ardealului.
Zilele Șaguniene
Manifestările din cadrul Zilelor Șaguniene au început săptămâna trecută, iar programul acestora se încheie pe 5 decembrie. Azi, 27 noiembrie, are loc lansarea volumului „Mărturisire și dăruire celui între dascăli Pr. Prof. Dr. Ioan Ică sn.”, la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu și ceremoniile de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa dr. Johann Schneider, Episcop regional de Halle-Wittenberg, Biserica Evanghelică din Germania Centrală, și prof. dr. Martin Tamcke, de la Universitatea Georg-August din Göttingen. De asemenea, va avea loc Conferința „Poezia închisorilor”, susţinută de pr. dr. Călin Sămărghițan și pr. prof. dr. Dorin Oancea, la Facultatea de Teologie din Sibiu. Marţi, 28 va avea loc Simpozionul doctoranzilor Facultății de Teologie Ortodoxă cu tema „Icoană și mărturisire” și vernisarea Expoziţiei de icoane „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna prin ochii tinerilor iconari din centrele Arhiepiscopiei Sibiului”, la Corpul B al Bibliotecii ASTRA din Sibiu. Miercuri 29 noiembrie, va avea loc slujba Vecerniei Mari cu Litie, la Catedrala Mitropolitană, urmată de Procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. La final, IPS Mitropolit Laurenţiu va rosti un cuvânt de binecuvântare adresat pelerinilor. Slujbele continuă cu Privegherea în cinstea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, la Catedrala Mitropolitană. Joi, 30 noiembrie, la prăznuirea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, la Catedrala Mitropolitană. Sâmbătă, 2 decembrie, va avea loc un concert de colinde al Corului ASCOR din Baia Mare, la Catedrala Mitropolitană. Luni 4, decembrie va avea loc Simpozionul „Economia socială în comunitățile parohiale” – Modele pentru prezent și viitor, iar marți, 5 decembrie, va avea loc Simpozionul „Partenie Cosma” și un concert de colinde al Corului „Armonia” din Constanța.