„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Expoziţia „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, alături de Muzeul al Transilvaniei, instituţii publice de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, găzduiesc până în data de 14 octombrie, expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, eveniment derulat în cadrul programului România Centenar.
Proiectul este rezultatul unui parteneriat între Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Asociaţia Eleon Alba Iulia, Galeria Romană Bucureşti, dr. Sorin Costina, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Vernisajul expoziţiei de la Muzeul de Artă a avut loc pe 26 septembrie, în Sălile de Expoziţii Temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa organizatorilor, a artiştilor expozanţi şi a curatorului, Ion Grigorescu, şi a gazdei, Lucian Nastasă-Kovacs, managerul instituţiei, alături de Florin Gherasim, muzeograf.
„Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, este o expoziţie itinerantă, dedicată Centenarului Marii Uniri, care a debutat la 30 decembrie 2017 în Alba Iulia, a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie 2018, la Sibiu, în 1 aprilie, şi la Chişinău, în 2 august, urmând ca anul acesta să mai fie găzduită la Timişoara şi Bucureşti. A existat, în toate locaţiile, un fond comun de lucrări, îmbogăţit prin participarea unor artişti locali, însă modalitatea de expunere, operă a curatorului Ion Grigorescu şi a colaboratorilor săi, este de fiecare dată diferită şi face din fiecare expoziţie o lucrare de artă în sine, conform organizatorilor.
Participanţii sunt pictori şi sculptori contemporani, printre care se numără personalităţi ale artei contemporane din România: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Ana Maria şi Mihai Ariciu, Mircea Cantor, Delia Corban, Cristian Diţoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, Istvan Kancsura, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Valeriu Paladi, Christian Paraschiv, Horea Paștina, Ovidiu Paştina, Cristian Porumb, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Paul Timoftei, Constantin Ţinteanu. Expoziţia de la Muzeul de Artă mai este deschisă spre vizitare până duminică 14 octombrie, în intervalul orar 10:00-17:00.
Obiecte etnografice
De asemenea, o parte a expoziţiei „Crucea, de la comunitate, la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” a fost vernisată vineri, 14 septembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi mai poate fi vizitată până în data de 14 octombrie.
Expoziţia de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei „înfăţişează diverse moduri de abordare a tematicii propuse, de la cel strict dogmatic al icoanei, la cel mai puţin sofisticat, dar sincer şi profund în credinţă, al artei populare, până la cel elaborat, meditativ, al artei culte. Tipologia obiectelor este, așadar, variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, sub diferite aspecte ale sale: Euharistia și prefigurarea acesteia, mărturisirea, jertfa martirică, smerenia, ofranda, rugăciunea, triumful Crucii, Învierea, natura purtătoare a semnului și sensului Crucii”, conform organizatorilor.
Alături de lucrărilor artiştilor participanţi, expoziţia este completată de obiecte de cult realizate de Vasile Lefter și Toma Chituc (icoanele pe lemn), Nicolae Muntean (icoanele pe sticlă), Remus Dragomir și Teo și Ioana Bindea (crucile de lemn). De asemenea, o serie de lucrări sunt împrumutate din colecția permanentă a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.