„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune”, vernisată la Sibiu
Asociaţia „Eleon” şi Muzeul „ASTRA” din Sibiu a organizat o inedită expoziție la Casa Artelor din Sibiu, intitulată „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”. La vernisaj a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Expoziția este organizată cu sprijinul doctorului Sorin Costina, al Complexului Naţional Muzeal „ASTRA Sibiu”, Arhiepiscopiei Sibiului, Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Consiliului Judeţean Sibiu, Consiliului Judeţean Alba și Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia.
În cadrul vernisajului, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale Sfintei Cruci și i-a felicitat pe cei care s-au implicat în realizarea acestei expoziții: „Privind aceste creații artistice, suntem încercați de un sentiment lăuntric, profund, pentru că regăsim în noi pecețile Crucii rânduite de Biserică prin Sfintele Taine. De când ne-am născut, primul semn pe care l-am primit pe fruntea noastră, la gură și la piept, înainte de Botez, a fost semnul Crucii. Apoi toată viața noastră este sub pavăza Crucii, iar în ultima clipă a vieții când ne îndreptăm pe drumul veșniciei, tot în chipul Crucii plecăm, pentru că așa ne-a creat Dumnezeu, în formă de Cruce. Când întindem mâinile pentru a ne exprima dragostea și prețuirea față de semenii noștri prin îmbrățișare, tot Crucea o marcăm”, a spus ierarhul.
Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este una itinerantă și a debutat în oraşul Marii Uniri, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie 2018, urmând ca anul acesta să fie găzduită la Chişinău, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti.
Expoziţia prezintă icoane, cruci, pristolnice şi lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă. Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea ca jertfă de sine asumată, ca depăşire a propriilor limite şi a barierelor dintre oameni, ca sprijin şi nădejde, ca semn al biruinţei morţii, înscris în creaţie, după cum au transmis organizatorii. În acelaşi timp, expoziţia înfăţişează diverse moduri de abordare a tematicii propuse, de la cel strict dogmatic al icoanei, fereastră spre cer, la cel mai puţin sofisticat, dar sincer şi profund în credinţă, al artei populare, până la cel elaborat, cercetător în formă şi în înţeles al artei culte.
Participanţii sunt pictori şi sculptori contemporani între care se află personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Cristian Diţoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Christian Paraschiv, Horea Paştina, Ovidiu Paştina, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Constantin Ținteanu, Su Yan, Ana Maria şi Mihai Ariciu. Icoanele pictate pe lemn sunt realizate de doi artişti cu pregătire academică şi o lungă experienţă în pictura bisericească, Vasile Lefter şi Toma Chituc. Nicolae Muntean, meşter popular ce a primit titlul de Tezaur Uman Viu, expune icoane pictate pe sticlă, Teo şi Ioana Bindea, cruci de lemn sculptate, iar Jorj Dimitriu, câteva obiecte casnice tradiţionale din lemn.
După vernisaj, arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. a lansat cartea „Ziua în care a început revoluția – regândind sensul Crucii lui Iisus”, și împreună cu eseistul dr. Costion Nicolescu a moderat un dialog cu artiștii prezenți la vernisaj. Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 1 aprilie – 3 iunie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.