„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Expoziţia de artă monumentală „Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naţionale”, la Museikon, Alba Iulia
O parte lucrările realizate în 1902-1903 de către Octavian Smigelschi, creatorul stilului neobizantin românesc sunt expuse la Museikon, Alba Iulia, în cadrul expoziţiei de debut a activităţilor dedicate Centenarului Marii Uniri. „Smigelschi a fost un pictor complex şi complet, pentru că a realizat diferite palete de pictură - portrete, autoportete, peisaje, pictură istorică, decoraţie de carte, precum şi pictură bisericească. Este un artist complex pentru că realizează şi foloseşte diferite tehnici, adică pe toate - creion, cărbune, peniţă, tuş, acuarelă, ulei, frescă. Pictează câteva biserici din zona Bistriţa, din zona Sibiului, Catedrala Mitropolitană din Sibiu - este opera de culme a sa, câteva altare de biserici evanghelice şi luterane. Realizează două invenţii, brevetate la Roma, marmură de ciment colorat şi mozaic în pastă de sticlă”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Culturale „Pictor Octavian Smigelschi”, Alexandru Chituţă, conform Agerpres.
Mare parte din creaţia laică a o pictorului Octavian Smigelschi este deţinută în prezent de Muzeul Naţional Brukenthal, iar parte din pictura de şevalet se găseşte la Muzeul de Artă din Cluj şi la Galeria de Arte Frumoase din Budapesta. Monumentalele cartoane expuse la Alba Iulia aparţin Asociaţiei Culturale „Pictor Octavian Smigelschi”.
Cel mai important artist român transilvănean de la sfârşitul secolului al XIX-lea - primul deceniu al secolului al XX-lea, cu contribuţii excepţionale în pictura religioasă şi o operă laică pragmatic înnoitoare, Octavian Smigelschi (1866-1912) a rămas, însă, un mare necunoscut pentru români, în timp ce maghiarii îl consideră pictor naţional.
„El nu era român de origine, era polonez, dar a devenit român pentru că a vrut, deşi ar fi putut să devină şi maghiar. În panteonul pictorilor maghiari se află Smigelschi, la un loc de mare cinste. Într-un loc de mai puţină cinste îl găsim la noi, pentru că a rămas, din păcate, un mare necunoscut, chiar dacă a fost, cu adevărat, cel mai mare pictor pe care l-au avut românii în epoca naţională”, a susţinut muzeograful Museikon, Ana Dumitran, conform Agerpres.
Născut într-un sat de lângă Sibiu, dintr-un tată polonez şi o mamă aromână, Smigelschi a murit la 46 de ani. Despre opera lui Smigelschi se spune că, nici până astăzi, o asemenea armonie în programul iconografico-iconologic, şi nici concepţia stilistico-formală a picturii sale religioase, nu au mai fost atinse, au apreciat organizatorii evenimentului de la Alba Iulia, conform Agerpres. Expoziţia de artă monumentală „Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naţionale”, organizată de Asociaţia culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Muzeul Naţional Brukenthal, poate fi vizitată la Museikon până în 25 februarie.