„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Expoziția „Sibiu 825” la Muzeul Național Brukenthal
În cadrul „Zilelor Șaguniene 2016”, vineri, 25 noiembrie, a fost inaugurată la Sibiu o expoziție inedită găzduită de Muzeul Național Brukenthal cu documente și obiecte din istoria de peste opt veacuri a cetății transilvane. Expoziția va rămâne deschisă publicului până la sfârșitul anului.
Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului, cu Biblioteca Județeană „ASTRA” și cu Direcția Județeană a Arhivelor Statului. Sunt expuse o serie de documente, cărți, obiecte ceramice, obiecte de cult, tablouri, monede, diplome și alte mărturii ale viețuirii comunităților din vechea cetate a Sibiului, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre.
Un document inedit prezentat sub formă de facsimil de dimensiuni mari este expus pentru prima dată în cadrul unei expoziții la Sibiu. Este vorba de documentul din anul 1122 care atestă existența cetății „Cibinium”, păstrat în Arhivele Vaticanului. La vernisaj au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, directorul Muzeului Brukenthal, prof. univ. dr. Sabin Luca, directorul Bibliotecii „ASTRA”, Silviu Borș, viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop, reprezentanți ai instituțiilor sibiene și numeroși oaspeți.
Patrimoniul cultural și spiritual
În cuvântul de binecuvântare și de felicitare IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat deschiderea Bisericii față de promovarea și susținerea patrimoniului cultural din Sibiu și din întreaga țară: „Biserica nu este doar deschisă ci și responsabilă față de patrimoniul cultural și spiritual. Suntem foarte bogați cultural și spiritual și această bogăție ne oferă siguranță. Când privim în istoria neamului sau mergem într-un loc consemnat istoric încă din vechime, când vedem sau ne imaginăm cum au fost vremurile dinainte, simțim o încărcătură sprituală și o încredere că suntem bogați cultural și spiritual. Dacă sunt atâția ani de istorie avem o șansă de a privi spre un viitor veșnic. Știm că lăsăm în urma noastră ceva, trecem dincolo unde sunt moșii și strămoșii noștri, ne adăugăm și noi cu o contribuție mică la spritualitatea și viața neamului nostru, o viață în prietenie, în colaborare, o viață care denotă suferință daar și biruințe. Consider că acest moment a fost ales de Dumnezeu”.
Așa cum au spus organizatorii, documentul din anul 1121 care atestă pentru prima dată existența unei așezări omenești aici, însă fără a menționa numele „Cibinium”, nu a fost găsit în timp util în Arhivele Vaticanului pentru a fi expus, urmând ca pe viitor acesta să fie expus cu altă ocazie.
„Am expus toate aceste obiecte pentru a avea o imagine complexă asupra celor 825 de ani. Este singura expoziție din acest an cu obiecte originale dedicate Sibiului și este singura expoziție din Sibiu care cuprinde în câteva săli cei 825 de ani de existență a orașului nostru. Pentru prima dată am reușit să expunem printat două documente ale lui Gregoriu, legatul papal, datate cu 1182-1186, când un anumit preot P. din prepozitura Cibinium, intră într-o anumită ceartă cu episcopul catolic Adrian. Așa este menționat prima dată orașul Sibiu. Aceasta expoziție este un cadou oferit sibienilor în această perioadă, mai ales că documentul papei Celestin este datat cu 20 decembrie, iar expoziția este deschisă în această perioadă până la sfârșitul anului”, ne-a spus șeful secției Marketing din cadrul Muzeului „Brukenthal”, Alexandru Chituță.