„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Expoziție de carte veche la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Marți, 12 septembrie, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent la expoziția de carte veche intitulată „Tipăritu-s-au în Ardeal, în cetatea Belgradului. 450 de ani de la tipărirea primei cărți la Alba Iulia”. În cadrul expoziției au fost prezentate exemplare de carte veche, apărute începând cu secolul al XVI-lea, în diverse tipografii care au funcționat în vechea capitală a Transilvaniei: Hoffhalter, Tipografia Princiară (Typis Principis), Tipografia Mitropoliei și Tipografia Episcopală (Typis Episcopalibus). Volumele expuse sunt lucrări teologice, filosofice sau manuale școlare, dintre care se remarcă exemplare unicat dar și cărți cu semnături ale unor personalități, precum Sfântul Simion Ștefan, mitropolitul Transilvaniei, principele Gabriel Bethlen sau Gheorghe Rákóczi I.
Cu acest prilej al vernisării, IPS Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt despre importanța cărții vechi în conștiința identitară spirituală și națională. Ierarhul a subliniat rolul pe care l-a avut Biserica strămoșească în tipărirea primelor cărți în limba română. În acest fel, „poporul român a avut acces la cuvântul lui Dumnezeu și a putut asculta cultul divin în dulcele grai românesc. Prin slujitorii săi consacrați, Biserica a stat la temelia unei culturi românești autentice și sănătoase, oferind mereu lumină, bucurie și nădejde bunilor noștri înaintași, fiind mama spirituală a neamului nostru, după cum afirma poetul național Mihai Eminescu”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Expoziția poate fi vizitată între 12 septembrie – 29 octombrie 2017. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Biblioteca Județeană Mureș, Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Biblioteca Sfântului Sinod București, Biblioteca Documentară „Gábor Bethlen” Aiud și Biblioteca Institutului Teologic Romano-Catolic Alba Iulia.