„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Expoziţie de gravuri ale lui Constantin Udroiu, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Expoziţia de gravură „Constantin Udroiu (1930-2014). O nostalgie intraductibilă” va avea loc joi, 15 octombrie, ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Constantin Udroiu s-a născut la București în 1930. A studiat la Facultatea de Arte Frumoase din București, avându-l ca profesor pe Gheorghe Vânătoru (1908-1983). Condamnat la 22 de ani de muncă silnică pentru opinie critică la adresa conducerii politice, va ispăși o pedeapsă de 10 ani - din 1954 în 1964 – în temnițele comuniste. Constantin Udroiu a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici și a participat la numeroase expoziții de artă plastică din România și din străinătate. Pe lângă activitatea de creație artistică, Constantin Udroiu a participat la realizarea și restaurarea a numeroase fresce din bisericile românești, alături de profesorul său Gheorghe Vânătoru, de la care deprinde tehnica frescei, conform unui comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
În 1971, la inițiativa presei din Sardinia, a fost invitat să organizeze o expoziție în orașul Sassari, având onoarea ca aceasta să-i fie vernisată de domnul Sandro Pertini, președinte al Camerei Deputaților și apoi președinte al Republicii. Tot în vara anului 1971, a câștigat premiul al treilea la Bienala de Artă Contemporană care a avut loc în Santa Teresa di Gallura. Acesta este momentul din care Constantin Udroiu se stabilește în Italia, unde își continuă activitatea de creație, până la moartea sa, în martie 2014. Realizează peste 200 de expoziții personale în întreaga Europă.
A executat fresce în biserici bizantine din Italia și România. În 1993 a realizat o „Via Crucis” compusă din 15 capele pe un parcurs de 1 kilometru din localitatea Faicchio, precum și o „Cina cea de taină” (8 x 4 metri) și o „Cina din Emmaus” (6 x 4 metri), în trapezul noului seminar din Benevento. Frescele au fost binecuvântate și sfințite de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. A participat la numeroase reuniuni internaţionale, atât în calitate de pictor, cât și în calitate de teoretician. A susținut numeroase conferințe referitoare la arta bizantină, în Italia, și a publicat articole în presă. Constantin Udroiu a jucat un rol deosebit de important sub aspect educațional, conducând Școala de Artă Nikopeia - sau „Fierăria artelor”, cum îi plăcea lui să o numească -, în cadrul căreia susținea cursuri gratuite pentru cei care doreau să învețe tehnicile picturii și ale xilogravurii. În decembrie 2006, la Matera, Școala de Artă Nikopeia a organizat o expoziție de caritate sub titlul Omagiu pictorilor anonimi de biserici, conform comunicatului Muzeului Etnografic al Transilvaniei.