„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Expoziție de icoane pe sticlă pictate de copii iconari, la Rășinari
În Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Rășinari, județul Sibiu, a avut loc vernisajul celei de a XXI-a ediţii a expoziţiei de icoane pe sticlă a copiilor iconari din Răşinari. În vara anului trecut, cei 70 de copii participanţi la cursurile de pictură, împărţiţi în două grupe (începători şi avansaţi) au învăţat aşezarea culorilor pe sticlă, semnificaţia şi înţelesul icoanei creştine.
Cercul de pictură din localitatea Rășinari este susţinut prin contribuţia credincioşilor din localitate şi a unor sponsori, iar cea de-a XXI-a ediţie a expoziţiei de icoane a fost organizată în cinstea praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, a praznicului Tăierii-împrejur și a Botezului Domnului.
Într-un cadru festiv, cei 26 de copii premianţi au primit diplome, materiale consumabile, dulciuri şi bani din partea Parohiei Rășinari I, a Primăriei Rășinari, a Despărțământului „ASTRA” Rășinari și a sponsorilor.
„Iconarii din satul din margine de codru ne aduc aminte de vechii iconari şi zugravi de biserici din secolul al XVIII-lea. Răşinărenii şcoliţi prin mănăstirile din Ţara Românească au fost iniţiaţi în tainele picturii. Întorşi pe locurile natale, au creat o adevărată şcoală de zugravi bisericeşti ce a funcţionat sub streaşina bisericii celei vechi. Aşa sunt cunoscuţi Popa Ivan, Iacob şi Stan Man, Ivan Zugravul, Aleman şi Bucur Man, Gheorghe şi Oprea Zugravul. Ei aveau să picteze biserici în mărginimea Sibiului: Sibiel, Sălişte, Cristian, Ocna Sibiului şi Răşinari. Au mai pictat în judeţele Braşov, Alba, Mureş, Hunedoara. Trecând munţii aveau să picteze şi la biserica mănăstirii Curtea de Argeş”, conform pr. Ioan Șovrea și pr. Nicolae Jianu.
De-a lungul anilor arta pictării icoanelor pe sticlă s-a stins, iar pentru a reînvia această îndeletnicire cât şi pentru formarea spirituală a tinerilor, la 6 august 1996, la Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Rășinari s-a înfiinţat un Cerc de pictură pe sticlă, care funcţionează pe perioada vacanţelor şcolare. Cursanţii, copii de vârstă şcolară şi preşcolară, tineri de toate vârstele din localitate şi copii din ţară care îşi petrec vacanţele la Răşinari sunt iniţiaţi în arta picturii pe sticlă, conform pr. Ioan Șovrea și pr. Nicolae Jianu.