„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Expoziţie de icoane transilvane la Padova şi Veneţia
Publicul din Italia a avut posibilitatea de a cunoaște și admira în aceste zile frumusețea icoanei și tradiției din Transilvania, prin lucrările realizate de monahia Justiniana Kiraly în atelierul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Florești. Icoanele au fost expuse la începutul lunii iunie la Padova și în Veneția.
O primă expoziție a fost găzduită în perioada 3-5 iunie de parohia românească „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, cu sprijinul parohului Gheorghe Verzea. Cea de-a doua expoziție a fost deschisă în seara zilei de 7 iunie în sala „San Pasquale” a Mănăstirii „San Francesco della Vigna”, aflată în cartierul Castello, cu sprijinul pr. prof. univ. dr. Roberto Giraldo și al Institutului Teologic „San Bernardino” din Veneția. La vernisaj au luat parte invitați din presa locală, italieni, români și străini.
„Acest eveniment cultural românesc a fost primit cu mult entuziasm atât de către comunitatea românească din Italia, cât și de publicul italian și nu numai”, a declarat protosinghelul dr. Anastasie Berbecel, organizatorul acestui eveniment cultural internațional.
„Aceasta artă se dorește a fi o punte de întâlnire între Orient și Occident. Icoanele pe sticlă transilvănene sunt și o expresie a interferenței între gândirea religioasă răsăriteană ortodoxă și arta apuseană”, a mai spus părintele Anastasie Berbecel, de la Mănăstirea Florești.
Maica Justiniana Kiraly, de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului" - Floreşti, a mai expus în numeroase ocazii în ţară, iar modul de a întrupa imaginile liturgice a fost preluat de la şcoala de iconari a Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj, conform aprecierii părintelui Ioan Bizău, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Expoziția „Icoană și tradiție din Transilvania” va mai rămâne deschisă la Mănăstirea „San Francesco della Vigna” din Veneția până în data de 13 iunie.