„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Expoziţie dedicată şahului la Cluj-Napoca
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a deschis, din 17 septembrie, expoziţia „Ocolul Pământului în 80 de Şahuri”, din Colecţia SITAS de Şahuri Tematice de Pretutindeni. Expoziţia aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia particulară Emil Sitaru. Piesele sunt aduse de profesorul Sitaru din zeci de ţări vizitate de-a lungul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS şi reprezintă, fiecare, o parte din tradiţiile sau specificul ţării respective, fie prin materialul din care sunt confecţionate (piese de şah din marmură de Carrara, din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, din aur de Toledo etc.) sau prin motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor, conform unui comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. O altă caracteristică o reprezintă tematica istorică a pieselor sau cea inspirată din literatură, astfel că sunt table şi piese reprezentându-i pe Robin Hood, Don Quijote de la Mancha etc.
Evenimentul se doreşte a fi şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Expoziţia este dechisă până în data de 16 octombrie.