„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Expoziție despre transhumanţa mocanilor bârsani în Dobrogea, deschisă la Brașov
Expoziţia „Între munte şi mare - transhumanţa mocanilor bârsani în Dobrogea" a fost deschisă miercuri, 26 octombrie, la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu" din Braşov. Expoziţia este organizată împreună cu Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman” Constanţa şi cu Asociaţia Izvorul din Săcele ca partener. Ideea a aparţinut Bibliotecii Judeţene Constanţa, care a dorit să valorifice documentele despre mocani existente deopotrivă în locul de origine, în Transilvania, cât şi în Dobrogea, unde mulţi s-au stabilit şi au înfiinţat întreprinderi, ferme, prăvălii. Propunerea a fost îmbrăţişată cu entuziasm de personalul Bibliotecii Judeţene Braşov şi astfel a luat naştere expoziţia duplex despre mocani. Primul eveniment al acestei iniţiative este vernisajul din 26 octombrie 2016 la Braşov, de Sfântul Dumitru, data tradiţională a mocanilor de plecare la iernat în Dobrogea, „la baltă” cum se spunea. Al doilea eveniment se va petrece în jurul datei de 23 aprilie 2017, la Constanţa, reper cronologic tradiţional pentru transhumanţă, turmele şi păstorii venind la păşunat în munţi, pe proaspetele şi gustoasele păşuni alpine, conform unui comunicat al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov.
De asemenea, instituția a arătat că şi-a dorit ca această expoziţie să fie una comunitară şi nu una exclusiv bazată de colecţiile proprii și să implice, astfel, și pe urmaşii mocanilor bârsani, amintirile şi poveştile lor despre acest fenomen economic şi experienţă de viaţă care este transhumanţa. Astfel, efortul de organizare al expoziției s-a desfășurat împreună cu alte instituţii din Braşov, organizaţii nonguvernamentale, colecţionari şi persoane fizice. Demersul bibliotecii a fost susţinut de Asociaţia Izvorul din Săcele care s-a alăturat ca partener efortului de documentare, precum şi de persoane fizice din Săcele, Braşov, Vama Buzăului, care au pus la dispoziţie fotografii, reviste, planşe etc.
Colaboratori la această expoziţie, cu imagini originale şi în copie, mai sunt Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul de Artă Braşov şi Direcţia judeţeană Braşov a Arhivelor Naţionale, conform Bibliotecii Județene brașovene.