„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Expoziție itinerantă organizată în cinstea Marii Uniri, la Bistrița
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează miercuri, 24 ianuarie, de la ora 13.00, vernisajul expoziției foto-documentare „Gară pe drumul Marii Uniri”, proiect realizat de Asociația Dar Development București, desfășurat sub egida Departamentului Centenar, din cadrul Guvernului României și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Inițiativa se dorește a fi un omagiu destinat combatanților din Primul Război Mondial, personalităților implicate în tratativele diplomatice care au dus la desăvârșirea Marii Uniri și, nu în ultimul rând eroilor feroviari, subliniind astfel extraordinara importanță a căilor ferate în realizarea României Moderne, conform organizatorilor.
Pe parcursul anului 2017, în cadrul proiectului au avut loc evenimente la Iași, Mărășești, București, Târgoviște, Târgu Jiu și Alba Iulia. Acum, Trenul Unirii repornește, de la Alba Iulia ajunge la Bistrița, cea de a șaptea locație, prima din Anul Centenarului. În cadrul expoziției vor susține alocuțiuni următorii invitați: Marcel Oțoiu, director general al CENAFER; Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului Căilor Ferate Române; Cristian Brutaru, director al Editurii DAR Development Publishing.
Partenerii în proiect ai Asociației Dar Development sunt Arhivele Naționale ale României, Primăria Municipiului Iași, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Organizatorii evenimentului de la Bistrița sunt Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Pe lângă imaginile prezentate în cadrul expoziției, Asociația Dar Development, a realizat un film, cu sprijinul lui Radu Dragan, de la CENAFER: „Filmul prezintă cea mai mare parte a imaginilor din proiect, multe dintre acestea nu au fost alese spre a fi expuse pe simeze. În cadrul colaborărilor cu tot mai multe instituții, pe parcursul proiectului am realizat o bogată colecție care nu a fost valorificată pe deplin în acest proiect. Acesta este singurul nostru regret legat de «Gară pe Drumul Marii Uniri». Vom încerca să mergem mai departe și poate vom găsi resursele ca să creștem această expoziție feroviară. Am parcurs peste 4000 de kilometri în aceste cinci luni, am cunoscut foarte mulți oameni care ne-au sprijinit, am schimbat imaginile de pe simeze, încercând în fiecare dintre locurile în care am ajuns să punem în valoare contribuția la realizarea unirii. Am purtat pretutindeni mesajul Iașului, orașul erou, care a inspirat acest proiect. Proiectul a devenit tot mai feroviar pe parcurs, ca un tren căruia i-a mai fost adăugată o locomotivă, CENAFER-ul, a crescut și a devenit tot mai interesant. Filmul este realizat cu sprijinul domnului Radu Dragan de la CENAFER, căruia îi mulțumim”, arată organizatorii expoziției „Gară pe Drumul Marii Uniri”.