„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Expoziție la Sibiu cu tablouri și imagini ale Sfântului Andrei Șaguna
În cadrul „Zilelor șaguniene 2016” s-a vernisat miercuri, 23 noiembrie, Expoziția „Andrei Șaguna în icoane și chipuri”. Tablourile, imaginile și icoana Sfântului Andrei Șaguna sunt expuse în Salonul de artă contemporană al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu și pot fi admirate până pe 24 decembrie.
La vernisaj au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, directorul Muzeului Național „Brukenthal” din Sibiu, prof. dr. Sabin Luca, directorul Bibliotecii Județene „ASTRA”, Silviu Borș, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. dr. Emanuel Tăvală, șeful secției Marketing din cadrul Muzeului „Brukenthal”, Alexandru Chituță, precum și numeroși preoți, consilieri eparhiali, oameni de cultură, studenți și oaspeți.
Expoziția conține mai multe tablouri ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, imagini ale marelui mitropolit, icoana folosită la proclamarea canonizării sale, precum și cărți editate de Sfântul Andrei Șaguna, tipărite în timpul păstoririi sale sau dedicate mitropolitului sfânt.
„Aceste tablouri sunt expuse pentru prima dată în această formulă. Ele au fost preluate din custodia Muzeului Național Brukenthal, din custodia Arhiepiscopiei Sibiului, de la Muzeul «Prima Școală Românească» din Șcheii Brașovului, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și de la Protopopiatul Săliște. Prin această expoziție am dorit să evidențiem și mai mult personalitatea ilustrului ierarh ardelean și în același timp să marcăm începutul «Zilelor șaguniene» la Sibiu. Totodată am dorit ca printr-un colaj realizat în cadrul unui tablou pictat de Sava Henția să marcăm prin reunirea a cinci mii de fotografii o reprezentare grafică a vieții, activității, canonizării, hramului și receptarea canonizării Sfântului Andrei Șaguna în Ardeal. Pe acest tablou se află și imagini ale bisericilor Șaguna din Mitropolia Ardealului cu hramul Sfântului Andrei. Expoziția este deschisă până în 24 decembrie, dată semnificativă pentru noi, pentru că este data reactivării Mitropoliei Ardealului la mijlocul secolului al IX-lea”, ne-a spus consilierul cultural, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Chip și icoană
În cuvântul de felicitare și de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre chipul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna redat în tablouri și apoi transpus în icoana sa.
„Fiecare pictor încearcă să suprindă ceva din frumusețea sau expresia feței persoanei pictate, însă tainicul nu poate fi exprimat decât într-o sinteză iconică. Așa se face transferul spre icoană. Trăsăturile esențiale care au stat la baza canonizării sale, smerenia, blândețea, seninătatea, credința sa puternică și sfințenia vieții sunt exprimate iconic într-un mod cu totul special. Vedem o seninătate a chipului care pătrunde, care oferă liniște sufletească. În icoană s-a încercat să se exprime preocupările deosebite pe care le-a avut Sfântul Andrei Șaguna în Biserica din Ardeal, dar și pentru națiunea română”, a spus ierarhul.
Următorul eveniment cultural din cadrul Zilelor șaguniene 2016 este vernisarea Expoziției „Sibiu 825” la Muzeul Național Brukenthal, în cadrul căreia vor fi prezentate elemente care dau mărturie despre prezența constantă a Bisericii Ortodoxe în cetatea Sibiului. La final, un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu au interpretat câteva colinde.