„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Expoziție și ateliere de prelucrarea lemnului și a fierului, la Muzeul de Istorie din Sibiu
La Muzeul de Istorie Casa Altemberger, curtea interioară, are loc expoziția „Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – ieri, astăzi și mâine”, organizată de Muzeul Național Brukenthal, Asociația Casa Calfelor Sibiu, Partener: Fundația Allianz Kulturstiftung. „Sibiul a fost în epoca medievală şi modernă unul dintre cele mai renumite centre meşteşugăreşti. Produsele, datorită poziţiei geografice favorabile a oraşului, erau comercializate în întreg spaţiul românesc, dar şi în afara sa, în Orient şi în Europa Centrală. În anul 1376 a fost emis primul regulament de organizare a breslelor din Sibiu, Sighişoara, Sebeş şi Orăştie. În acest document era menţionată existenţa a 25 de meşteşuguri, grupate în 19 bresle, număr comparabil cu cel din importante centre meşteşugăreşti europene: Ulm (17 bresle), Augsburg (16), Köln (22), Strassbourg (28)”, conform dr. Raluca Frîncu, curator al expoziției, din cadrul Muzeului de Istorie.
În anul 2007 primele ateliere ale calfelor au fost deschise în curtea Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, la iniţiativa Muzeului Naţional Brukenthal şi a Bisericii Evanghelice C.A. a fost conceput proiectul „Întâlnirea calfelor călătoare europene”. „Anul acesta sărbătorim cei zece ani de activitate ai calfelor în orașul nostru prin organizarea unei expoziții dedicate breslelor fierarilor și tâmplarilor, două dintre meșteșugurile menționate în statutul din 1376. Informația cuprinsă în panourile foto-documentare este ilustrată prin ateliere în cadrul cărora sunt predate aceste meșteșuguri tinerilor dornici sa le practice”, conform organizatorilor.
De asemenea, proiectul „Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – ieri, astăzi și mâine” are și o importantă dimensiune practică și filantropică, având ca beneficiari copii şi tineri din familii defavorizate, care pot participa la cursuri practice şi la ateliere. Cursurile, predate de calfe călătoare, se desfăşoară zilnic între orele 10:00-16:00, iar atelierele pentru copii au loc pe o perioadă de patru zile în acelaşi interval orar, conform Asociației Casa Calfelor Sibiu.