„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Expoziție şi masă rotundă despre cenzura culturală din perioada comunistă, la Biblioteca ASTRA, Sibiu
La Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a avut loc luni, 11 iunie, vernisajul expoziției „CARTE – Carte, Retorică, Teatru”, prezentată de pr. Constantin Necula, Silviu Borș, directorul bibliotecii și bibliotecarul Bogdan Andriescu.
Pe lângă cărți de literatură, teatru și retorică din secolele XVIII și XIX, expoziția include un sector dedicat memoriei culturale a țării, oferind spre vizitare cărți „arestate” în perioada comunistă.
În acest context, vernisajul a fost urmat de o masă rotundă cu titlul „Cărți arestate. Ostracizarea culturii libertății”, avându-l ca moderator pe pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
În cadrul discuției a fost amintită metoda regimului comunist de suprimare a cărților de valoare din cultura română, din diferite domenii, de la matematică la retorică și sociologie.
Un sector important al anulării memoriei culturale, l-a constituit distrugerea arhivei bisericești, ordonată de Anna Pauker, odată cu venirea sa la putere. Cultura reală suprimată, a fost înlocuită cu cele 100 de „teze unice” care au fost inoculate tinerilor școlarizați, în special între anii 1953 și 1960, tezele fiind eliminate definitiv abia în 1963. Ultima epurare culturală a fost făcută prin anii ’70, vizând strict documente istorice.
Una dintre concluziile dezbaterii s-a referit la situația contemporană din țară, în contextul ostracizării culturii pe o perioadă îndelungată, de câteva decenii.
La evenimente au luat parte oameni de cultură, studenți, jurnaliști, preoți și elevi. Evenimentele se înscriu în proiectul „E-Words – EuropeansWin Ostracism: from Remembrance to a Dialogue Society”, aprobat în cadrul „Europe for Citizens Programme” și coordonată de Universitate degli Studi di Siena, Italia, în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Expoziția poate fi vizitată între 11 și 17 iunie la Biblioteca Județeană ASTRA, corp B, Strada George Barițiu 5.