„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Expoziții dedicate portului tradițional la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, s-a alăturat de la început inițiativei de a sărbători Ziua Universală a Iei, oferind publicului vizitator evenimente care aduc în centrul atenției această componentă a vestimentației tradiționale. În acest an, MET a organizat două expoziții dedicate portului tradițional.
Expoziția „Arta broderiei pe crețuri: ciupagul” prezintă unul dintre cele mai reprezentative elemente de decor ale cămășii tradiționale țărănești: ciupagul – un „plastron” trapezoidal amplu, realizat prin brodarea peste crețuri a unor motive geometrice, acoperind, sub guler, partea de sus a pieptului, deschizătura cămășii fiind plasată la spate. Confecționarea cămășii cu ciupag a fost caracteristică, în secolul al XIX-lea, unui amplu areal din nordul Transilvaniei: Năsăud, Lăpuș, zona Reghin, Câmpia Transilvaniei, Mocănimea Arieșului, Țara Moților, sudul județului Sălaj, persistând până la mijlocul secolului al XX-lea în Depresiunea Călățele. Cu această ocazie, pe lângă cămăși provenite din zonele de mai sus, expoziția prezintă fragmente brodate ale cămășilor de odinioară, cu o vechime foarte mare, achiziționate de specialiștii MET în perioada interbelică și salvate, astfel, pentru posteritate, conform unui comunicat al instituției.
A doua expoziție, „Zestre transilvăneană” prezintă costume tradiționale, podoabe și fotografii de arhivă din colecția etnologului Gabriel Boriceanu. Potrivit viziunii acestuia „tradiția poate fi privită ca o sedimentare a timpului istoric ce reflectă viața unei comunități. Acest fenomen nu este o realitate statică, ci se află într-o continuă tranziție, fără forme desăvârșite sau alterate. În mentalul tradițional, portul a constituit atât o valoare în sine, cât și o valoare simbolică - identitate, demnitate, apartenență, tezaurizând prin urmare o spiritualitate și o competență. Haina țărănească oglindește stările, creativitatea și continuitatea oamenilor. Toate aceste costume au fost adunate din satele Transilvaniei începând cu finele anului 2014, înglobând reminiscențe ale comunităților arhaice preindustriale, din zone etnografice precum: Țara Bârsei, Podișul Târnavelor, Țara Oltului, Maramureșul istoric, Bistrița etc.” Expoziția „Zestre transilvăneană” se înscrie în programul MET de promovare a noii generații de tineri pasionați de cercetarea culturii tradiționale. Expozițiile pot fi vizitate la sediul instituției (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21), de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, până în data de 15 iulie, conform MET Cluj-Napoca.