„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Festival coral de Rusalii în Eparhia Oradiei
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, a avut loc a cincea ediţie a tradiţionalului Festival coral de Rusalii.
La această ediţie a Festivalului au participat opt formaţii corale din Oradea, care au interpretat piese religioase specifice perioadei Penticostarului şi sărbătorii Cincizecimii, preluate din repertoriul muzical religios naţional şi internaţional.
Debutul a fost făcut de Corul de copii „Îngeraşii“ al Catedralei Episcopale, dirijat de pr. Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial. Au urmat: Corul „Diacon Nicolae Firu“ al elevilor de la Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ştefan Lakatos; Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis“ al Universităţii din Oradea, dirijat de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie; Corul de cameră „Voces“, dirijat de prof. Arnold Scheinder; Corul de tineri „Sfinţii Melozi“ al Catedralei Episcopale, dirijat de prof. Dorina Dumitrescu; Corul „Sfântul Ioan Iacob Românul“ al Parohiei Oradea-Nufărul, dirijat de prof. Loredana Pantea; Corul Bisericii cu Lună din Oradea, dirijat de conf. univ. dr. Valentin Lazăr, Corul „Sfântul Niceta de Remesiana“ al Catedralei Episcopale, dirijat de prof. Ioana Fesuş.
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a adresat un cuvânt de binecuvântare, felicitând corurile participante, împreună cu dirijorii acestora, pentru atmosfera înălţătoare pe care au creat-o: „Este foarte importantă muzica corală pentru Biserica Ortodoxă şi, de aceea, în ciuda tuturor greutăţilor şi obstacolelor care apar, ne încăpăţânăm, an de an, să ducem mai departe frumoasa şi bogata tradiţie corală a Bisericii dreptmăritoare. În Biserica Ortodoxă Dumnezeu este preamărit prin imne de laudă, oferite în dar de oameni, folosindu-se de vocile lor, aşa cum s-a întâmplat în întreaga antichitate bisericească, nu numai în răsărit, ci şi în apus, când Dumnezeu era lăudat şi preamărit prin vocea omului, cel mai delicat şi mai sofisticat instrument muzical, pentru că a fost aşezat, în toată complexitatea lui, de la corzile vocale până la creier, organul ce coordonează întregul organism uman, organul muzical prin excelenţă şi, nu în ultimul rând, la inimă, organul de unde izvorăsc toate sentimentele omului“.
Ierarhul a mai precizat că pentru românii din Crişana, din Banat, din Ardeal, dar în special pentru cei din Crişana şi Banat, muzica corală a fost un instrument foarte puternic al apărării, manifestării şi transmiterii identităţii spirituale şi culturale, şi în vremurile de dinainte, şi rămâne şi în zilele noastre: „Acesta este motivul pentru care este foarte important să păstrăm şi să transmitem mai departe tinerelor generaţii muzica pe care au cântat-o şi înaintaşii noştri şi, totodată, tradiţia corurilor bisericeşti“.
PS Episcop Sofronie a felicitat toate formaţiile corale împreună cu dirijorii lor, exprimându-şi speranţa ca acest festival să progreseze de la an la an, pentru ca în viitor, formaţiile corale să se facă cunoscute, atât la nivelul ţării, cât şi peste graniţele ei. La eveniment au participat preoţi, părinţi, elevi, profesori de religie şi alte cadre didactice de la şcolile din judeţul Bihor, numeroşi credincioşi.