„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Festival de Cultură Ortodoxă la Mediaș
Municipiul Mediaș, județul Sibiu, va găzdui în perioada 22-23 octombrie prima ediție a Festivalului Culturii Ortodoxe. Evenimentul este organizat de Protopopiatul Mediaș și Asociația Culturală „Mediașul Nostru”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș. Festivalul își propune să promoveze valorile patrimoniului cultural ortodox din această parte a țării și se adresează tuturor iubitorilor de artă creștină și nu numai.
Festivalul organizat de Protopopiatul Mediaș și Asociația Culturală „Mediașul Nostru”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș are ca scop promovarea valorilor patrimoniului cultural ortodox și se adresează publicului larg.
În prima zi a festivalului vor avea loc mai multe manifestări culturale și artistice. De la ora 13.00, în Sala „Traube” din Mediaș va avea loc un spectacol de teatru pentru copii, cu participarea mai multor trupe de teatru din localitățile Ernea și Valea Viilor, precum și din orașul Dumbrăveni, județul Sibiu. În aceeași zi, la ora 17.00 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului. La ora 17.30 va avea loc o conferință susținută de istoricul Marius Oprea, cu tema „Martirii creștini ai Rezistenței anticomuniste”. Prima zi a festivalului se va încheia cu piesa „Două surori ca două nurori”, jucată de trupa de teatru „Neica” din Coștei, Serbia. Piesa va fi jucată de oaspeții din Serbia de la ora 18.30.
Concerte și expoziții
În a doua zi a Festivalului Culturii Ortodoxe va avea loc de la ora 15.00, în Sala „Traube” din municipiu, un concert de pricesne și muzică populară. Concertul va fi susținut de Corul Catedralei Ortodoxe din Mediaș și de Corala „Gheorghe Șoima” a Protopopiatului Mediaș. La ora 15.45 va avea loc un nou spectacol de teatru, susținut de trupa „Teatrul Nescris” din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud. Trupa va interpreta piesele „Bătrâna își împartea averea” și „Banul, ochiul dracului”. Trupa din Șanț este unică în România prin faptul că este prima formă de teatru comunitar, actorii sunt simpli locuitori ai satului din Bistrița-Năsăud, regia și scenariile nu sunt scrise, replicile nu sunt învățate pe de rost, iar piesele sunt moștenite din generație în generație, cu același mesaj din vremuri de peste 100 de ani.
În cadrul Festivalului Culturii Ortodoxe de la Mediaș vor fi organizate și două expoziții. Prima expoziție este una de icoane pe suporturi neconvenționale și este realizată de Anna Ionașcu din Deva. A doua expoziție este cu fotografii de la Muntele Athos și din Țara Sfântă și este organizată de prof. dr. Petre Beșliu de la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Iubitorii de cultură și artă sunt așteptați să participe în număr mare la prima ediție a festivalului. La toate evenimentele din cadrul festivalului intrarea este liberă.