„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Festival de pricesne în Parohia Toaca, Protopopiatul Reghin
În localitatea Toaca, judeţul Mureş, a avut loc ediția a V-a a Festivalului de Pricesne organizat de către Parohia Toaca, Protopopiatul Reghin. Evenimentul a avut loc la începutul Postului Sfintelor Paşti şi se încadrează în seria manifestărilor dedicate „Anului Omagial al unității de credință și de neam” și „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” pe tot cuprinsul Patriarhiei Române.
Parohia Toaca, păstorită de părintele Vasile Ilieş, a avut ca oaspeţi corurile parohiale de pe valea Gurghiului, precum şi alți invitați. Evenimentul a fost deschis de protopopul Valentin Vârva, care a subliniat importanța duhovnicească a evenimentului, la începutul Postului Mare. În continuare, părintele Călin Romanți de la Parohia Isticeu, Protopopiatul Reghin, a prezentat evenimentul subliniind printre altele că, „prin cântările şi pricesnele noastre, vrem să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântarea ce a dat-o poporului român de a nu cunoaşte niciodată «întunericul» şi «umbra morții», ci să aibă de la formarea sa ca popor lumina lui Hristos”.
De asemenea, în cadrul Centenarului Marii Uniri, „ne propunem ca «jertfa noastră de laudă» să se înscrie în şirul evenimentelor ce se vor derula, în acest an aniversar, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române”.
Primul cor care a urcat pe scenă a fost Corul Parohiei Dulcea, coordonat de parohul Daniel Sava şi de Steluța Breja, care a interpretat pricesnele: „Fără Tine nu se poate” şi „Vreau lângă Dumnezeu”. A urmat, apoi, Corul Parohiei Ibăneşti Pădure, coordonat de parohul Florin Franc, care a interpretat pricesnele: „Am venit la Tine, Doamne” şi „La tine vin, Măicuță”. Invitații speciali, membrii Grupului vocal „Ecclesia” al Preoților Protopopiatului Reghin, dirijați de pr. dr. Vasile Farcaş, au interpretat cântările religioase: „Anixandarele”, „Doamne, nu ne lepăda” şi „Acum slobozeşte”.
În continuare, membrii corului Parohiei Isticeu, conduşi de parohul Călin Romanți, au interpretat pricesnele: „Cântarea Sfintei Cruci” şi „Iisuse veşnic călător”.
Corul Parohiei Ibăneşti Sat, împreună cu parohul Genu Oprea, a cântat pricesnele: „O Iisuse bune” şi „Parcă Te văd, Doamne Iisuse”. Au răsunat apoi pricesnele „Aşa grăieşte Domnul slavei”, „Iisuse al meu, prieten bun” şi „Preasfântă Născătoare”, interpretate de Corul Parohiei Hodac, coordonaţi de parohul Nicolae Fiț.
Gazda evenimentului, Parohia Toaca, a interpretat cântările: „Când Te-am văzut” şi „La ce-mi foloseşte oare”.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital al invitatului special, interpretul de muzică populară Cosmin Cotârlă, în vârstă de 18 ani, elev al Şcolii de muzică din Târgu-Mureş şi câştigător al mai multor concursuri muzicale regionale, care a interpretat pricesnele: „Mergeai cu Crucea-n spate”, „Jos sub crucea răsturnată” şi „Sub o salcie pletoasă”.
Au fost prezenți la eveniment şi pr. prof. dr. Claudiu Chiorea, inspectorul de religie al judeţului Mureş, Ioan Farcaş, primarul Comunei Hodac, preoți şi credincioşi de pe valea Gurghiului. Pe lângă parohiile amintite, evenimentul a fost sprijinit de primării şi de alţi sponsori. Fiecare membru din corurile amintite, precum şi toți cei ce au urcat pe scenă, au fost răsplătiți cu câte o diplomă şi cu o „Carte de rugăciuni cu acatistele zilelor săptămânii”. (Pr. Cosmin Maftei)