„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Festival de pricesne în protopopiatele Oradea şi Tinca
În biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului de la Centrul Ortodox Vasiliada al Parohiei Oradea-Velența I, s-a desfășurat ediția a II-a a Festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale”. De asemenea, festivalul de pricesne a fost organizat şi în Protopopiatul Tinca - ediția a doua.
Festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” a fost organizat de Episcopia Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), cu prilejul manifestărilor dedicate „Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti” şi „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română. Festivalul are ca obiectiv consolidarea parteneriatului Școală-Biserică-Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local.
S-au înscris și au evoluat în această etapă 11 grupuri din cuprinsul Protopopiatului Oradea, constituite din elevi de la toate ciclurile de învățământ. Repertoriul a cuprins câte două pricesne cu tematică specifică acestei perioade a Sfântului și Marelui Post. Fiecare grup vocal a fost coordonat de câte un cadru didactic și de preotul din parohia de care aparține unitatea de învățământ.
Au luat parte, din partea Inspectoratului Școlar Județean: prof. Codruța Maria Bogdan, inspector școlar general adjunct, prof. Daniela Sopota, inspector școlar pentru activitatea permanentă, inspectorul școlar pentru disciplina religie; din partea Episcopiei Oradiei: pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și pr. Simion Goga, inspector pentru cateheză parohială; din partea APOR, Filiala Bihor: președintele Sorin Curilă, alături de Alina Bonchiș și Cristina Antik, membre în comitetul director; din partea AFOREO președinta Viorica Cherteș.
În cuvântul de deschidere după rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, pr. Simion Goga a evidențiat importanța festivalului de pricesne în consolidarea parteneriatului dintre Școală, Biserică și Familie, precum și contribuția acestuia la identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local. Cu această ocazie, a mulțumit celor implicați în organizarea evenimentului, cadrelor didactice, preoților, elevilor și familiilor acestora, gazdelor festivalului, aducând cuvânt de binecuvântare, apreciere, felicitare și mulțumire din partea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei.
La începutul festivalului a evoluat grupul vocal al Liceului de Arte Oradea, după care au interpretat pricesne celelalte 10 grupuri: Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu, structura Școala Gimnazială Husasău de Criș, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala Gimnazială Nojorid, structura Școala Gimnazială Livada, Școala Gimnazială Chijic, structura Școala Gimnazială Bucuroaia, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Școala Gimnazială Hidișelu de Sus, Școala Gimnazială Săcădat, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.
Codruța Bogdan a adresat un cuvânt de apreciere din partea ISJ Bihor ca partener al acestui eveniment, tuturor celor implicați în organizarea festivalului, profesorilor și cadrelor didactice, părinților slujitori și a evidențiat impactul educațional și spiritual al unei astfel de manifestări asupra elevilor și părinților acestora.
Îmbrăcați în costume populare, elevii participanți, de la cei mai mici, până la cei mai mari, au fost asemănați de parohul Roman Pintea cu cetele de îngeri. În cuvântul de mulțumire, părintele a adus mulțimiri ierarhului pentru inițiativa și binecuvântarea acestei manifestări și pentru onoarea oferită Centrului Ortodox din cadrul Fundației Consistoria „Efrem Banianin” din Oradea de a găzdui această etapă a festivalului.
În acest context, părintele a lansat invitația de a se organiza în cadrul centrului și alte manifestări cu caracter cultural-educațional-religios, după ce în vara anului 2016 centrul a fost gazda școlii de vară din Eparhia Oradiei.
Festivalul s-a încheiat cu o priceasnă interpretată de tânăra Lavinia Chifor, care a avut rolul de moderator al festivalului, și cu acordarea unor diplome speciale prof. Codruța Maria Bogdan, inspector școlar general adjunct, prof. Daniela Sopota, inspector școlar, şi gazdelor pr. Roman Pintea, pr. Cosmin Pintea și pr. Alin Berce.
Gazdele au apreciat efortul participanților, care au fost invitați la o gustare de post.
Festivalul de pricesne în Protopopiatul Tinca
Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Oradiei, Protopopiatul Tinca, APOR - Filiala Bihor și AFOREO a organizat și anul acesta - 2017, festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” – ediția a doua.
La festival au fost invitate să participe grupuri de elevi din toate unitățile școlare din cuprinsul Protopopiatului Tinca. Căminul cultural din localitatea Tinca a fost gazda pentru cei aproximativ 400 de participanți: preoți, profesori, părinți și elevi. Au participat, din partea ISJ, inspectorul de religie; din partea Episcopiei Oradiei: pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și pr. Simion Goga, inspector pentru cateheză parohială; din partea APOR, Filiala Bihor: președintele Sorin Curilă, alături de Mihaela Coste, președintă APOR Salonta; din partea AFOREO, preşedinta Viorica Cherteș.
Pr. Călin Ovidiu Popa, secretar al Protopopiatului Tinca, în calitate de prezentator al festivalului, în numele organizatorilor, a adresat tuturor un salut de bun venit, iar Vasile Popa, protopopul de Tinca, a mulțumit preoților, profesorilor de religie, părinților și copiilor participanți și i-a felicitat pe toți pentru conlucrarea Biserică-Şcoală-Familie ce are loc în parohiile Protopopiatului Tinca.
Festivalul a început cu un recital al corului preoților din Protopopiatul Tinca care au interpretat cântările: „Apărătoare Doamnă”, „Doamne al puterilor” și „Pe Tine Doamne Te slăvesc”. Apoi au interpretat pricesne cele 21 de grupuri corale, cu peste 250 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal şi de la parohiile din Protopopiatul Tinca: Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială Batăr, Parohia Brătești, Parohia Călacea, Școala Gimnazială Căpâlna, Școala Gimnazială Ciumeghiu, Parohia Gepiș, Parohia Gepiu, Școala Gimnazială Ghiorac, Parohia Girișul Negru, Parohia Gurbediu, Școala Gimnazială Husasău de Tinca, Parohia Petid, Parohia Râpa, Parohia Săldăbagiu Mic, Liceul Tehnologic Nr. 1 – Salonta, Colegiul Național „Teodor Neș” – Salonta, Școala Gimnazială Sînicolau Român, Parohia Tăut, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” – Tinca, Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca. De asemenea, eleva Delia Pop de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca a interpretat priceasna „Nu-i Iuda singur vinovat”, interpreta de muzică populară Lavinia Chifor a cântat priceasna „Mamă dulce, mama mea”. Grupurilor corale li s-au oferit diplome de participare din partea ISJ Bihor și a Episcopiei Oradiei, iar fiecare elev a primit din partea organizatorilor câte o carte de rugăciuni și o icoană. De asemenea, președinții APOR Bihor și AFOREO au oferit diplome de onoare organizatorilor și tuturor celor care s-au implicat în organizarea festivalului. Au primit diplome: primarul comunei Tinca, Teodor Coste, directoarea Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Florica Martin, Vasile Popa, protopopul Tincăi, pr. Călin Ovidiu Popa, secretar protopopesc și pr. Mihai Ninel Iancu, paroh la Tinca. Pr. consilier Radu Valer Rus a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea PS Episcop Sofronie și i-a felicitat pe toți cei care au organizat evenimentul. De asemenea, a fost apreciată colaborarea dintre cadrele didactice și preoții din cadrul Protopopiatului Tinca. La final, toți cei prezenți: preoți, profesori, părinți și copii au fost cântat în cor cântarea „Cu noi este Dumnezeu”. Apoi, elevii au fost invitați la o gustare de post pregătită pentru ei de către organizatori.