„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Festival de pricesne la Husasău de Criș, Protopopiatul Oradea
În cea de a treia Duminică din Postul Mare, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” - Husasău de Criş, din Protopopiatul Oradea, a organizat cea de-a șasea ediţie a festivalului de pricesne intitulat „La umbra Crucii Tale”. La festival au participat copii care formează corul parohiei, precum şi tineri interpreţi de muzică populară.
Parohia Husasău de Criş, Protopopiatul Oradea, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea şi Păstrarea Culturii Tradiționale Bihor și cu Centrul de Etică și Strategii din București, au organizat cea de-a șasea ediţie a festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale”.
La festivalul care s-a desfășurat în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” au participat Corul de copii al Parohiei Husasău de Criş, coordonat de către parohul Ioan-Mircea Ghitea și de Anca Pavel-Ciuciu, alături de tineri interpreţi de muzică populară. Corul Parohiei Husăsau de Criş este alcătuit din copiii: Diana Gheran, Antonia Avram, Bianca Tocai, Bianca Garai, Mihaela Bucur, Anamaria Bohuș, Camelia Drugaş, Loredana Bughiu și Mădălina Moldova.
Printre tinerii interpreţi de muzică populară care au interpretat pricesne s-au aflat Andreea Drugaş, Lorena Ianța, Maria-Alexandra Secan, Elena Mihuța, Andrada Oros, Gabriela Sabău și Aurica Vaida.
Toți participanții la festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” au purtat costume populare tradiționale din Bihor.
„Priceasna este o cântare prin care sufletul omului se aproprie de Dumnezeu, prin care își spune bucuriile, supărările, nevoile şi, nu în ultimul rând, mulțumirile pentru ajutorul primit. Priceasna aduce mângâiere şi bucurie sufletului credincios”, a spus parohul Ioan-Mircea Ghitea.
La finalul festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale”, părintele prof. dr. Dumitru Abrudan, invitat de parohul Ioan Mircea Ghitea să participe la acest eveniment, a rostit un cuvânt duhovnicesc despre perioada Postului Mare și Duminica Sfintei Cruci, felicitând pe copiii din parohie și pe tinerii artiști populari pentru frumusețea și măiestria interpretări pricesnelor.