„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Festival de tradiții pascale la Făgăraș, județul Brașov
Aflat la a VIII-a ediție și conceput ca o manifestare cultural-artistică, Concursul „Tradiţii şi obiceiuri de Paşti în Ţara Făgăraşului”, organizat de Colegiul „Aurel Vijoli” din Făgăraş, a devenit una dintre manifestările culturale cunoscute ale Ţării Făgăraşului. La ediția din acest an au participat copii și cadre didactice din 40 de școli.
Concursul „Tradiţii şi obiceiuri de Paşti în Ţara Făgăraşului” se derulează în spațiul Colegiului „Aurel Vijoli” și este o oportunitate de dezvoltare a creativității, de învățare prin descoperire, de educație estetică pentru elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal şi special.
„Scoaterea din lada de zestre a tradiţiilor specifice poporului român este o «altfel de şcoală» în preajma sărbătorilor de Paşti. Elevii îşi descoperă talentele, îşi exprimă sentimentele şi cinstesc pe înaintaşii lor. Arta picturii, arta poeziei şi a muzicii, arta cusăturilor şi împletiturilor tradiţionale, arta preparatelor culinare îi ajută pe elevi să-şi dezvolte personalitatea şi spiritul de echipă. Acest concurs oferă copiilor oportunitatea cultivării creativităţii, iniţiativei, emoţiilor, descoperirea propriului talent sau a vocaţiei”, au transmis organizatorii.
Concursul „Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Ţara Făgăraşului” oferă tuturor participanţilor de la şcolile din Ţara Făgăraşului posibilitatea unui schimb de experienţă, prin intermediul muzicii şi al poeziei religioase, al picturii pe sticlă şi al vopsirii ouălor specifice perioadei pascale, al cusăturilor şi împletiturilor tradiţionale, dar şi al dulciurilor de post, o cale de socializare şi diseminare a tradiţiilor şi meşteșugurilor populare.
Ediția din acest an a festivalului a avut loc miercuri, 17 aprilie, iar ca invitat special a participat Preasfințitul Ilarion, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie oficiată în capela școlii, a continuat cu festivitatea de deschidere, parada cetelor, jurizarea secțiunilor și spectacolul artistic.
La final au fost oferite premii câștigătorilor diverselor secțiuni. Darurile au fost oferite elevilor de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de asistență socială.
Directorul instituției, prof. ing. Liliana Spiridon, a mulțumit copiilor și cadrelor didactice din cele 40 de școli participante, precum și organizatorilor și partenerilor implicați: Parohia Făgăraş-Combinat, Protopopiatul Român Făgăraș, Fundaţia Culturală „Negru Vodă”, Asociaţia „Ortopraxia” (Editura Agaton) Făgăraș, Asociaţia „Sfânta Maria” Cristian, Asociaţia „Procult” – Mărgineni, Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat”.