„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Festival internațional de folclor, în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Festivalul internațional de folclor „Serbările Transilvane - Serbările Centenarului”, ediția a XIX-a, se va desfășura în perioada 27 – 29 iulie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Pe toată durata manifestării, zilnic, între orele 19:00-22:00, pe scena festivalului vor evolua interpreți vocali, alături de ansambluri folclorice din Transilvania și invitați speciali din România, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Israel, Slovacia și Italia.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean, va fi prezentă în prima zi a Festivalului, vineri, 27 iulie, când pe scenă va urca Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a instituției, dirijor profesor Ovidiu Barteș, alături de interpreții Mariana Ionescu Căpitănescu, Mariana Morcan, Sebastian Stan, Oana Carmen Bozga, Paul Ananie, Alexandra Chira și Cătălina Rotaru. În aceeași zi vor mai evolua în fața publicului Grupul folcloric „Zestrea” și Constantin Istici din Gherla, Ansamblurile folclorice „Balgarce” al comunității bulgarilor din Banat, „Horreum Margi Isakovo” - Serbia, „Pe un picior de plai” – Moldova, „Ayalot Hanegev”- Israel, „Ziemia Myslenycka” - Polonia, „A.C. Zampognaro Lazaro” - Italia și „Sonechko” –Ucraina.
Ziua de sâmbătă este dedicată ansamblurilor folclorice. Pe lângă invitații din străinătate, va fi prezent pe scena Festivalului Ansamblul Studențesc „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Duminică, în ultima zi a festivalului, iubitorii muzicii populare îi vor putea urmări pe dansatorii Ansamblului „Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public Cluj, care vor pune în scenă jocuri tradiționale din mai multe zone ale Transilvaniei, alături de interpreta de muzică populară Iulia Bucur. De asemenea, vor evolua și ansamblurile venite din străinătate.
În cadrul manifestării din Piața Unirii are loc și Târgul meșterilor populari, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni.
Pe lângă produsele tradiționale expuse spre vânzare, locuitorii orașului și turiștii aflați în zonă vor putea să vadă diverse ateliere tradiționale: olărit, țesut, cusut, pictură de icoane, împletituri din paie și cioplituri în lemn. De asemenea, va fi vernisată și o expoziție de fotografie ce surprinde imagini din satul tradițional românesc.
Ediția din acest an a Festivalul internațional de folclor „Serbările Transilvane” este pusă sub semnul Centenarului, iar majoritatea ansamblurilor din străinătate prezente aparțin comunităților românești. Tuturor participanților le vor fi acordate diplome de participare iar celor mai valoroși meșteri populari, soliști și ansambluri folclorice, le vor fi oferite diplome de excelență. Totodată, va fi acordat și Trofeul Serbările Transilvane.
Festivalul „Serbările Transilvane” este organizat de Fundația culturală „Etnostar”, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din subordinea Consiliului Județean și „Universitatea Babeș-Bolyai”.
Acesta are scopul de a conserva, promova și perpetua cultura, meșteșugurile și tradițiile populare din Transilvania. De asemenea, dorește să contribuie la păstrarea culturii minorităților locale și crearea unei relații interetnice normale în această parte a țării, aceea de cunoaștere, apreciere și acceptare a culturii minorităților. Un alt scop al Festivalului este de a susține activitatea ansamblurilor folclorice de amatori, copii și adulți, a formațiilor sătești și a celor care aparțin minorităților naționale și de promovare a tinerilor interpreți de muzică populară. Începând cu ediția din anul 2016, evenimentul a devenit unul internațional, fiind înscris în Uniunea Mondială de Folclor, cu scopul de a facilita și promova colaborarea culturală internațională între ansamblurile folclorice din județul Cluj și cele din țările Uniunii Europene, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.