„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, la cea de a VIII-a ediţie
Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov (FFIR), care se va desfăşura în perioada 29 iulie - 7 august, propune publicului o agendă culturală care cuprinde peste 40 de proiecţii cinematografice, 11 evenimente speciale, 20 de prelegeri şi dezbateri, două expoziţii, un târg de carte, toate desfăşurate sub semnul a două teme principale "(R)Evoluţie şi Evoluţie" şi "100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial".
Mihai Dragomir, coordonator al FFIR a declarat că festivalul de la Râşnov a crescut din 2009 de la prima ediţie, ajungând în 2016 să se poziţioneze într-un echilibru al evenimentelor propuse, jumătate film, jumătate dezbateri desfăşurate în cadrul Şcolii de Vară "Astra", conform Agerpres.
Printre invitaţii speciali se vor număra ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, cu o prelegere având ca temă „Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite”, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummel, care va susţine o prelegere intitulată "Shakespeare and Romania: an Enduring Love Affair", eseistul şi diplomatul Theodor Paleologu care va vorbi despre Revoluţia Franceză, generalul SRI Gabriel Cozma care va participa în cadrul unui panel cu tema "Terorismul modern", diplomatul Cristian Diaconescu invitat al panelului "De la Crimeea la noua Yalta".
Între filmele care pot fi văzute la festivalul din acest an se numără şi "Războiul Regelui", un documentar care prezintă "adevărul despre momentul 23 August 1944". Filmele vor putea fi vizionate în Grădina Cetăţii Râşnov precum şi la Cinematograful "Amza Pellea" şi Piaţa Unirii din Râşnov.
Între evenimentele speciale de pe agenda FFIR se numără şi spectacolul liric "Istorisirile unei Regine" bazat pe poveştile Reginei Maria, având printre protagonişti pe actriţa Simona Bondoc, mezzosoprana Claudia Codreanu şi chitaristul Cosmin Soare. În cadrul festivalului vor fi concerte de muzică veche precum şi expoziţii fotografice, "Bilet de Lup", un demers artistic realizat de mai mulţi fotografi - Augustin Bucur, Veaceslav Cebotari, Cătălin Dobre, Ionuţ Piţurescu, Manuela Morar, Andrei Rădulescu şi Mihai Ţucă - dedicat deţinuţilor politici deportaţi în Siberia, şi "Frânturi de istorie" expoziţie foto cu maşini de epocă, dedicată zilei Armistiţiului 11 noiembrie. La FFIR 2016 sunt aşteptaţi 40 de invitaţi speciali şi peste 12.000 de vizitatori, conform organizatorilor citaţi de Agerpres.