„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Festivalul de Teatru de tineret „Închis am fost”, la Cluj-Napoca
La Cluj-Napoca a avut loc, în perioada 20-23 martie, Festivalul de Teatru de tineret „Închis am fost”, organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) împreună cu Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj şi închinat celor care au suferit în închisorile comuniste pentru credinţa în Dumnezeu.
La sala mare a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, a avut loc miercuri, 22 martie, spectacolul de teatru susţinut de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) filiala Cluj, intitulat „Colivia privighetorilor”, o „punere în scenă a unei tinereți trăite profund, nu în libertate, ci în spatele gratiilor, multe scene fiind inspirate din mărturisirile Aspaziei Oțel Petrescu și ale lui Dumitru Bordeianu”, conform ASCOR CLUJ.
Prezent la reprezentarea piesei de teatru „Colivia privighetorilor”, interpretată de studenţii ASCOR Cluj, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, i-a felicitat pe actori şi organizatori şi a subliniat că piesa de teatru „a avut meritul de a ne predispune pe noi să medităm la ce au făcut înaintaşii noştri. Zice Sfântul Pavel, în Epistola către evrei, în capitolul 13, versetul 7: «Aduceţi-vă aminte de înaintaşii voştri, băgaţi bine de seamă cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa». Dacă ar fi vorba de ceea ce au făcut tinerii noştri, aş spune că merită toate laudele, nu neapărat pentru calitatea artistică a felului cum au jucat, dar şi acesta a fost unul frumos, ci pentru faptul că sunt convinşi de o realitate pe care au vrut să ne-o pună nouă în suflet, şi pentru faptul că sunt convinşi de realitatea acesta şi pentru că sunt ei înşişi antrenaţi într-o viaţă sprituală serioasă, ceea ce este cel mai mare lucru”.
Pr. Ciprian Negreanu, de la Biserica „Sfântul Ioan Evanghelistul”, biserica studenţilor clujeni, a reliefat importanţa rememorării perioadei comunismului, şi a celor care au suferit pentru libertatea de cuget în închisori. Acesta a subliniat faptul că atât cei care au jucat în spectacol cât şi cei care au participat ca spectatori, „L-au cinstit, astfel, pe Dumnezeu, pentru că şi mulţi dintre cei care au murit în închisori, au fost loviţi, ţinuţi în foamete şi lipsuri, L-au mărturisit pe Hristos, aşa cum şi Hristos a suferit acolo”.
Oana Băilă, din cadrul ASCOR Cluj, una dintre organizatoarele manifestării, a menţionat că piesa „Colivia privighetorilor” i-a făcut pe cei care au jucat să se apropie, prin trăirea lor, de cele ce s-au întâmplat, să citească şi să afle mai multe despre suferinţa din închisorile comuniste şi, în aceeaşi măsură, să transmită şi publicului o parte din aceste experienţe.
Festivalul a mai cuprins o „Seară de teatru a grupurilor de tineret” la care au participat Grupul Parohiei Luna, cu sceneta „Bucata de pâine”, inspirată din relatările vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania; Liga Tinerilor Creştin Ortodocşi Români (LTCOR) Dej cu sceneta „Îngerul Gherlei”, inspirată din întâmplări de la Închisoarea Gherla; Grupul Parohiei „Sfântul Alexandru” cu sceneta „Colind Înlănţuit”, inspirată din mărturisirea poetului Traian Dorz; Grupul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” cu sceneta „Medic psihiatru, fără voie”, inspirată din mărturisirea lui Virgil Maxim, condamnat la 25 de ani de temniță grea. La Biserica Studenților din Cluj-Napoca, pr. Ciprian Negreanu a susţinut o prelegere cu tema „De la închisorile sufletului la închisorile trupului”, iar la Facultatea de Chimie, pr. Ioan Caraza, a vorbit despre deținutul politic Grigore Caraza, care a făcut 21 de ani de temniță. Manifestarea a avut loc în cadrul „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, în Patriarhia Română.