„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Festivalul de Teatru „Închis am fost”, organizat de asociaţiile tinerilor ortodocşi clujeni
În cadrul „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, în Patriarhia Română are loc, în perioada 20-23 martie, Festivalul de Teatru de tineret, intitulat „Închis am fost”. Evenimentul este organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) împreună cu Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj.
Programul festivalului va începe cu o „Seară de teatru a grupurilor de tineret”, care va avea loc luni, 20 martie, de la ora 19:00, Sala „Nicolae Ivan”, la sediul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului din Piaţa „Avram Iancu”. Participă: Grupul Parohiei Luna, cu sceneta „Bucata de pâine”, inspirată din relatările vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania; Liga Tinerilor Creştin Ortodocşi Români (LTCOR) Dej, cu sceneta „Îngerul Gherlei”, inspirată din întâmplări de la Închisoarea Gherla; Grupul Parohiei „Sfântul Alexandru”, cu sceneta „Colind Înlănţuit”, inspirată din mărturisirea poetului Traian Dorz; Grupul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, cu sceneta „Medic psihiatru, fără voie”, inspirată din mărturisirea lui Virgil Maxim, condamnat la 25 de ani de temniță grea, conform unui comunicat al ASCOR Cluj.
Marți, 21 martie, de la ora 19.00, la Biserica Studenților de pe strada Hașdeu, părintele Ciprian Negreanu va susţine o prelegere cu tema „De la închisorile sufletului la închisorile trupului”.
Manifestările din cadrul festivalului continuă miercuri, 22 martie, de la ora 19.00, la sala mare a Casei de Cultură a Studenților, cu piesa de teatru a ASCOR Cluj, „Colivia privighetorilor”, o „punere în scenă a unei tinereți trăite profund, nu în libertate, ci în spatele gratiilor”, conform prezentării făcute de organizatori. Multe scene sunt inspirate din mărturisirile Aspaziei Oțel Petrescu și ale lui Dumitru Bordeianu.
Joi, 23 martie, de la ora 20:00, la Facultatea de Chimie, pr. Ioan Caraza, va vorbi despre deținutul politic Grigore Caraza, care a făcut 21 de ani de temniță, după cum se arată în comunicatul ASCOR Cluj. Intrarea la toate evenimentele este liberă.