„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, la Sibiu
Cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” se va desfășura în perioada 3-8 august. Cel mai mare și mai vechi festival tradiţional al Sibiului se transformă într-un organism multifuncțional ce asigură educaţia prin cultură prin: parada portului popular, spectacole în aer liber, seri tradiționale, workshop-uri, expoziții, audiții muzicale.
La cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” de la Sibiu participă în acest an peste 600 de artiști din Germania, Chile, Cipru, Mexic, Serbia și România. Primul eveniment în aer liber - parada portului popular, din 5 august, ora 18:00, valorifică spațiul arhitectural al Sibiului și dă posibilitatea artiștilor să atragă spectatorii la dans.
În zilele de 5, 6 și 7 august, de la ora 19:00, Piața Mare va răsuna de cântece și jocuri. Spectacolele folclorice vor crea cadrul propice dialogului intercultural și atragerii tinerilor înspre valorile tradiționale. Astfel, va fi dezvoltat un program cultural-pilot, iar pe 5 august, Monica Anghel, Paula Seling, Nico, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel vor interpreta melodii populare și vor dansa alături de Junii Sibiului și de interpreți de muzică populară. În 6 și 7 august, ansamblurile vor recrea prin dans și muzică harta folclorului european și american.
„Multiculturalitatea și interactivitatea” vor fi cuvintele cheie ale serilor tradiționale, ale expoziției, audiției muzicale și atelierelor de dans. Sibienii și turiștii au prilejul să fie actanți în festival, să deguste preparate tradiționale din Cipru, Mexic, Chile și Germania, să danseze alături de artiști, selectându-și melodiile preferate din folclorul țărilor participante. În acest cadru, organizatorii festivalului lansează o provocare publicului și îi îndemnă pe sibieni și turiști să posteze imagini foto şi video din timpul festivalului pe contul de Facebook Centrul Creaţiei Junii Sibiu şi pe Youtube, conform Silviei Macrea, directorul festivalului și managerul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Organizatorii festivalului sunt Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, iar partener este Cercul Militar Sibiu.