„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Festivalul literaturii şi Festivalul Internaţional de Carte, la Cluj-Napoca
La Cluj-Napoca se desfăşoară mai multe evenimente dedicate literaturii şi cărţilor, la FestLit şi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. În cadrul FestLit, ediţia a II-a, organizat de filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc un eveniment desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox clujean, prilej cu care mai mulţi scriitori au vorbit elevilor despre poezie şi au lecturat din creaţia proprie.
FestLit, ediţia a II-a, a debutat duminică, 4 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, unde a avut loc deschiderea festivă şi „Rondul de gală” al scriitorilor invitaţi. Au urmat alte evenimente la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (USR) și la Facultatea de Litere.
Marţi, în cadrul FestiLit, a avut loc, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, o întâlnire a scriitorilor cu elevii, organizată de Irina Petraş, preşedinta filialei Cluj a USR, şi de conducerea Seminarului.
La întâlnirea care s-a desfăşurat sub genericul „Desant scriitoricesc” au participat poeţii Horia Bădescu, Rodica Marian şi Aurel Pantea, care au vorbit elevilor despre crezul lor poetic, despre apropierea dintre poezie şi trăirea religioasă şi au recitat, fiecare, din creaţia proprie. Poetul Horia Bădescu le-a spus elevilor că, pentru el, literatura este un mod de a trăi, de a supravieţui, iar poezia este „un mod de a ne trăi umanitatea”. Poetul Aurel Pantea a arătat că relaţia dintre poezie şi rugăciune este una foarte strânsă, pentru că poemul poate fi asemănat cu o rugăciune, iar numeroase rugăciuni pot fi considerate adevărate capodopere poetice, aşa cum sunt Psalmii, Cântarea Cântărilor, Eclesiastul. Rodica Marian a vorbit despre cuvântul întemeietor şi creator, atât din perspectiva poetului cât şi a cercetătorului lingvist.
„Desantul scriitoricesc” a continuat cu momente de literatură, la Departamentul de Jurnalism al Universităţii „Babeş Bolyai”, la Colegiul Studenţesc de Performanţă Academică, la alte colegii şi licee din municipiul Cluj-Napoca, precum şi la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.
Editura Renaşterea la FICT
Evenimentele din cadrul FestLit au inaugurat, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) care se desfăşoară în perioada 6-11 octombrie în Piaţa Unirii şi în numeroase alte spaţii clujene şi care este organizat de Asociaţia Culturală Eikon şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
„Aflat la cea de-a treia ediţie, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania este un eveniment de anvergură internaţională, care susţine cultura scrisă română şi universală. Centrul Clujului va găzdui, din nou, cele mai importante edituri din ţară şi de peste hotare. Vor avea loc numeroase lansări de carte, recitaluri de poezie şi lecturi publice; întâlniri cu peste 400 de scriitori români şi străini; dezbateri, conferinţe, colocvii, concerte și spectacole”, anunţă organizatorii.
FICT a început marţi, 6 octombrie, cu un „Marş al lecturii”. Printre invitaţii de onoare care şi-au confirmat prezenţa la eveniment se află Antonio Gamoneda (Spania), care va primi şi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB, Paul Emond (Belgia), Jacques De Decker (Belgia), Dorin Tudoran (SUA), Franz Hodjak (Germania), György Dragomán (Ungaria), Florence Noiville (Franţa), Jean-Louis Courriol (Franţa), Florica Ciodaru-Courriol (Franţa), Cătălina Iliescu Gheorghiu (Spania), Mircea Măran (Serbia), D.R. Popescu (România), Augustin Buzura (România), Gabriela Adameşteanu (România), Dinu Flămând (România), Mircea Bochiş (România).
Printre zecile de edituri prezente la FICT, Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului va prezenta publicului o bogată ofertă editorială.
De asemenea, vineri, 9 octombrie, Editura Renaşterea va lansa trei volume, cu participarea Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Primul volum, „Imnele Transilvaniei” de Ioan Alexandru (reeditare), ediție îngrijită de Ioan Pintea (Editura Renașterea) va fi lansat de la ora 15.00. Volumul va fi prezentat de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Vasile Sebastian Dâncu, Ioan Pintea, Ion Pop și Adrian Popescu. Al doilea volum lansat, „Întoarcerea spre Răsărit. Filosofi contemporani şi credinţa creştină veche” de Rico Vitz (editor), va fi prezentat de Vasile Sebastian Dâncu şi Nicolae Turcan, iar volumul „Sfântul Ioan de Shanghai (1896-1966) şi vremea sa” de Bernard Le Caro, va fi prezentat de părintele pr. lect. dr. Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB.