În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Festivaluri de colinde şi datini în Transilvania
În preajma sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos, în Transilvania se desfăşoară numeroase festivaluri de datini specifice sărbătorilor de iarnă. Cu acest prilej, copii colindă, îmbrăcaţi în costumele tradiţionale specifice zonelor din care provin.
În Parohia Nou Român din judeţul Sibiu a avut loc cea de a IX-a ediţie a Festivalului Naţional „Datini şi obiceiuri de iarnă”. Organizatorul acestui eveniment anual este Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA” din Sibiu, care deţine în patrimoniul său şi Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” din Nou Român. În organizarea festivalului au fost implicate atât Parohia Nou Român, cât şi autorităţile locale.
“Manifestarea a debutat dimineaţa, la Biserica «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» din localitate, invitaţii participând alături de localnici la Sfânta Liturghie. După slujba religioasă, oaspeţii şi gazdele s-au îndreptat în alai şi cânt de colindă către muzeu, unde a avut loc recitalul grupurilor de colindători”, a spus parohul Liviu Florin Ivănuşcă.
În acest an, la Festivalul Naţional „Datini şi obiceiuri de iarnă” au participat grupuri de colindători de la şcolile generale din Avrig şi Arpaşu de Jos, corul bisericesc de la Arpaşu de Sus şi corul de copii de la Nou Român.
Grupurile corale au încântat auditoriul prin interpretarea colindelor tradiţionale specifice acestei zone a Transilvaniei şi nu numai. Grupurile de tineri au interpretat şi scenete specifice sărbătorii Crăciunului şi au oferit spectacole de tradiţii şi obiceiuri româneşti. După spectacol, toţi copiii prezenţi au primit pachete cu dulciuri, iar doritorii au avut posibilitatea de a gusta diverse produse tradiţionale de post, pregătite de gazde.
Colinde la Aiud şi Roşia de Secaş
Studenţii Cercului de Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, coordonaţi de dr. chim. Roxana Bostan, s-au aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” - Aiud, aflaţi sub păstorirea părintelui Ioan Aloman.
Aici, tinerii au susţinut un recital de colinde, aducând bucurie şi nădejde în sufletele enoriaşilor. Şi, întrucât, sărbătorile de iarnă stau sub semnul darului, momentul a fost încununat cu oferirea unor cadouri constând în ghiozdane, rechizite, dulciuri şi hăinuţe, unor copii nevoiaşi, conform pr. Ioan Aloman.
„Acţiunea studenţilor albaiulieni, care face parte din campania <De Crăciun bogăţia se măsoară în zâmbete”>, este binevenită, având menirea de a ne apropia de adevăratul duh al Crăciunului, fiind, de asemenea, o încercare de a ne face mai buni şi de a ne aduce mai aproape de Dumnezeu”, a spus pr. Ioan Aloman.
La Parohia Roșia de Secaș, Protopopiatul Blaj, a fost organizat un recital de colinde tradiționale susţinut de grupul folcloric al comunei Roșia de Secaș și un amplu program artistic prezentat de cei 25 de copii ocrotiți în cadrul Centrului de Zi pentru copii. Aceștia au recitat poezii cu tematica Nașterii Domnului şi au colindat. La final copiii au primit pachețele cu dulciuri și rechizite. De asemenea, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, cu participarea unui sobor de 12 preoți, înconjurați de un grup numeros de credincioși, apoi preoţii, membri ai corului Protopopiatului Ortodox din Blaj, au interpretat colinde, conform pr. Ovidiu-Nicolae Pop.
Proiecte catehetice în Episcopia Sălajului
În Parohia Treznea, s-a finalizat Proiectul catehetic „Colinde din bătrâni”, ediţia a III-a, sub coordonarea pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea pr. Daniel Blaj, coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău.
Proiectul a avut ca scop descoperirea, cunoașterea, păstrarea și transmiterea mai departe, generațiilor tinere, a obiceiurilor și tradițiilor din perioada Crăciunului.
La acest proiect au participat copii din parohiile Treznea, Răstolțu Mare, Cristolț, Creaca și Asoțiația „Treznea sat natal”. De asemenea, Pavel Păușan, fiu al satului, a interpretat câteva colinde. La final, cei implicați în proiect au primit diplome de merit din partea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, iar copiii au fost răsplătiţi cu daruri.
În perioada octombrie-decembrie, în școlile sălăjene s-a derulat Proiectul de parteneriat educațional „Slobozi-ne gazdă-n tindă”, coordonat de Episcopia Sălajului și Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, având ca parteneri Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău, Asociaţia Filantropia Largiana, Mediadiff Product SRL și sprijinul financiar al Tenaris Silcotub.
Scopul proiectului a fost cunoaşterea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti de Crăciun prin respectarea, practicarea şi transmiterea lor generaţiilor actuale şi viitoare. În cadrul acestuia s-a desfășurat un concurs pe două secțiuni: colinde și obiceiuri de Crăciun, în care au fost implicați 200 de elevi.
La final, la Casa Municipală de Cultură Zalău, s-a desfășurat Festivalul interjudețean în care au fost premiați elevii din Episcopia Sălajului care au ocupat primele trei locuri la fiecare secţiune. Au fost prezenți și oaspeţi din celelalte județe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, care au împărtăşit tradiţii şi obiceiuri din zonele folclorice din care au venit: Grupul „Cetiniţa” al Şcolii Gimnaziale Tiha Bîrgăului, judeţul Bistriţa Năsăud, elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Carei, judeţul Satu Mare, Grupul de colindători ai Liceului Teoretic „Bogdan Vodă” din Vişeul de Sus, judeţul Maramureş, şi elevii Şcolii Gimnaziale Negreni, judeţul Cluj. La Capela „Sfântul Ioan Botezătorul” din Zalău, copiii de la grupa de cateheză, sub îndrumarea pr. Avram Ioan, au susţinut un concert de colinde, iar la final copiii au fost răsplătiți cu daruri.
Festivalul de colinde „Nicolae Ivan”
La Centrul de Studii Patristice „Ştefan cel Mare” din cadrul Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj, s-a desfăşurat o nouă etapă a Festivalului-concurs de colinde şi tradiţii de Crăciun „Nicolae Ivan”. Au concurat reprezentanţii cercurilor profesorilor de religie din zona Dej şi Gherla, elevi de la Liceul „Petru Maior” din Gherla şi Şcoala Gimnazială din Chiuieşti. Elevii gherleni au prezentat piesa de teatru „Colinde, colinde” scrisă de Mitropolitul Bartolomeu Anania, iar cei de la Chiuieşti o serie de colinde tradiţionale din zona Stâmbu. Au fost declaraţi câştigători elevii gherleni, care în data de 12 decembrie vor reprezenta zonele Gherla şi Dej la Gala festivă a Festivalului-concurs de colinde şi tradiţii de Crăciun „Nicolae Ivan” de la Cluj-Napoca.
La eveniment au fost prezenţi arhimandritul Nicolae Moldovan, stareţul mănăstirii Nicula, protopopul de Dej, Ioan Buftea, protopopul de Gherla, Paul Isip, profesori de religie, monahi din obştea mănăstirii şi părinţi.
Colindători la Bistriţa
Elevii de la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a fost primit de conducerea şcolii şi de corpul profesoral al liceului, alături de peste 150 de tineri. În prag de sărbători de iarnă, grupuri de tineri, purtând costumul tradiţional specific zonei, au oferit un concert de colinde pentru cei prezenţi în sală. La finalul întâlnirii, IPS Mitropolit Andrei a primit din partea directorilor prof. Augustin Pop şi prof. Miheştian Mărioara o medalie cu insigna şcolii.
IPS Mitropolit Andrei a fost apoi prezent la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”, unde funcţionează două clase beneficiare ale programului after-school „Sfântul Stelian”, un program derulat cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Întâmpinat de directorul şcolii, prof. Lucica Iacob şi de profesorii voluntari, ierarhul a avut o întâlnire cu cei mici, îmbrăcaţi în port popular. IPS Mitropolit Andrei a adus mici daruri pentru elevii celor două clase, care, împreună cu profesorii şi părinţii prezenţi, au colindat.
Colinde la Cluj
La Biserica „Sfinții Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, la inițiativa parohului Vasile Raus și a preoților slujitori, a avut loc un concert de colinde susţinut de copiii din parohie și de la școala „Ion Creangă”. Copiii au prezentat şi o scenetă, coordonați de învățătoarea lor și de profesoara de religie. La final, părintele Raus, în semn de apreciere a oferit în dar tinerilor, icoane, cărți de rugăciuni și dulciuri.
Copiii Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești-Cluj, conduși de preotul paroh Sebastian Rusu, împreună cu micuții de la Centrul de servicii pentru persoane cu dizabilităţi „Pinocchio” din Cluj-Napoca, au susţinut un concert de colinde și un recital poezii. Scopul manifestării a fost acela de a sărbători Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Concertul a făcut parte din proiectul de parteneriat încheiat între Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” și Centrul „Pinnochio” din Cluj-Napoca. A luat parte la eveniment protopopul Dan Hognogi și reprezentanții mai multor instituții publice, precum și grupul de studenţi „Sfântul Mina” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, care au susținut un concert de colinde.