„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Festivaluri și concerte de colinde în Transilvania
În așteptarea sărbătorii Nașterii Domnului, copiii participă la festivaluri de colinde și de obiceiuri de iarnă organizate de eparhii, protopopiate și parohii, cu scopul de a păstra și transmite generațiilor viitoare frumusețea obiceiurilor tradiționale creștine ale poporului român.
Peste 250 de elevi de la școlile primare, gimnaziale și liceale din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu-Mare și Maramureș au participat sâmbătă, 10 decembrie, la Festivalul concurs de Colinde și obiceiuri de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, care a avut loc în sala Cinematografului Mărăști din Cluj-Napoca, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a profesorilor coordonatori, a părinţilor şi familiilor, veniţi să-i susţină pe elevi.
În deschidere, inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon, moderatorul evenimentului, a prezentat obiectivele acestui Festival-concurs ajuns la a VI-a ediţie. Pe scenă au urcat 11 cete de colindători din cinci judeţe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, toți îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Tinerii au prezentat în faţa publicului şi a juriului de specialitate colinde tradiţionale şi diferite obiceiuri şi tradiţii de Crăciun. La finalul manifestării, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a felicitat pe elevii participanţi şi pe profesorii coordonatori şi le-a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor.
Pe durata deliberării câştigătorilor celei de-a VI ediţii a festivalului, Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu, a susţinut un recital de colinde tradiţionale. A urmat premierea câştigătorilor, după evaluarea făcută de un juriu de specialitate care a stabilit ierarhia finală a formaţiilor înscrise în concurs pe două secțiuni: tradiții de Crăciun și colinde. Pe locul I, la secțiunea tradiții de Crăciun, s-a clasat grupul de colindători din localitatea Dealu Negru, Protopopiatul Huedin. Toate grupurile de colindători au fost felicitate la final de IPS Mitropolit Andrei, care le-a oferit și mici daruri.
Festivalul-concurs de colinde „Episcop Nicolae Ivan“ a fost iniţiat în 2011 de către IPS Mitropolit Andrei, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Acest festival are rolul de a pune în lumină colinde şi obiceiuri tradiţionale româneşti, redând prin ţinuta de concurs viaţa satului de altădată, și de a transmite bucuria Praznicului Naşterii Domnului.
Festival de colinde la Dej
Aproximativ 300 de elevi au participat la Festivalul „Colind din suflet de copil” la Dej. 12 grupe de colindători de la școlile din Dej și din localitățile din împrejurimi, alături de profesorii coordonatori, au interpretat colinde tradiționale. Amfitrionul evenimentului, protopopul Ioan Buftea, a spus că scopul evenimentelor de acest gen este de a-i apropia pe oameni unii de alții și de Dumnezeu: „Suntem în Postul Crăciunului și toți oamenii, de la mic la mare, se străduiesc să fie mai buni, mai darnici, să fie mai aproape om de om și de Dumnezeu. Încă o dată am văzut cât de importantă este legătura dintre Biserică, familie și școală. Dacă vom rămâne așa, împreună, vom putea trece pentru toate obstacolele”.
Concertul „Colind din suflet de copil”, aflat la a patra ediție, a fost inițiat de Teofil Herineanul, fostul protopop al Dejului. Gazda concertului a fost Parohia Dej II, iar organizatori au fost Protopopiatul Dej și școlile din protopopiat, cu sprijinul Radio Renașterea.
Pr. Marian Sidon, inspectorul de religie al județului Cluj, delegat al IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei la eveniment, a apreciat festivalul de colinde și pe toți cei implicați în organizarea acestuia.
Concert de colinde la Husasău de Criş
În biserica parohială din Husasău de Criș a avut loc cea de-a cincea ediţie a concertului de colinde „Hristos Se naște!”, organizat de Parohia Husasău de Criş, Protopopiatul Oradea, în parteneriat cu Centrul Județean Pentru Păstrarea şi Conservarea Culturii Tradiționale Bihor. Au participat Corul de copii al Centrului Educaţional din Husasău de Criş, Grupul de colindători al Parohiei Bălaia, tinerii artiști bihoreni Andreea Drugaş, Alexandra-Maria Secan, Alexandru Carțiș, Andrei Dem, Mădălina Ilea, Andrada Oros, Gabriela Sabău, Lorena Ianţa, Anca Pavel Ciuciu şi Aurica Vaida. Concertul a urmărit să trezească în sufletul participanților atașamentul pentru tradițiile și obiceiurile strămoșești şi să aducă vestea Naşterii Domnului Iisus Hristos. Colindătorii au primit de la organizatori diplome de participare și daruri.
Festival de colinde și tradiții creștine la Aleșd
La Parohia Aleșd II, în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” a avut loc Festivalul de colinde tradiționale, ediția a VII-a, prin grija parohului Ovidiu Bocșan. Cu acest prilej au fost promovate cele mai autentice grupuri de colindători, colinde și tradiții din arealul Crișului Repede. Au participat 250 copii, organizați în 11 grupuri de colindători, iar concertul a fost structurat pe două secțiuni. Au evoluat corul „Glasul Credinței” al bisericii gazdă, dirijat de prof. Matei Șunea, și colindătorii de la Grădinița „Holcim” - Aleșd, „Cununa de pe Criș” din Tilecuș, Fundația „Copiii Dragostei”, Școala gimnazială din Călățea, Parohia Supiatră, Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, Școala Peștiș, Parohia Ortiteag, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Școala Lugașul de Sus, „Floare de Colț” din Vadu Crișului. La secțiunea adulți au „corindat” grupurile: Parohia Tinăud, Parohia Bratca, Luncșoara, Peștiș, Hotar, un grup de studenți teologi, grupurile de colindători din Borod și Bucea, a căror interpretare, repertoriu și costumație autentice i-au făcut cunoscuți în țară și peste hotare. Au mai participat tinerii soliști Radu Ile, Corina Florina Buciu, Denisa Filip, Anastasia Bădilă și solista Viorica Marc Bulzan. Prezentatoarea festivalului a fost solista Nicoleta Ștef.
Colinde la Panticeu și Berchieșu, Cluj
Sub genericul „Hristos Se naște! Slăviți-l!”, elevii de la Şcoala Gimnazială Panticeu, au pornit spre satul Sărata din comuna Panticeu, iar primul popas l-au făcut la Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Panticeu, unde au asistat la Sfânta Liturghie și au interpretat colinde, conform directoarei școlii din Panticeu, prof. Daniela Marcu. A urmat apoi un popas la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Sărata, comuna Panticeu, unde elevii au vestit nașterea Mântuitorului Iius Hristos. Copii au primit daruri oferite de preoții parohi ai celor două comunități. Școala Gimnazială Panticeu a încheiat parteneriate educaționale cu ambele parohii, în cadrul celor două proiecte intitulate „Să ne înmulțim talanții”, respectiv „Copilăria – primăvara credinței”.
În Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Berchieşu, Protopopiatul Turda, judeţul Cluj, preşcolarii grădiniţei, singura unitate de învăţământ rămasă în localitate, au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului de către parohul Florin Negru. La finalul Sfintei Liturghii, preşcolarii au susţinut un scurt program specific Postului Naşterii Domnului, au rostit poezii şi cântece, apoi au fost răsplătiţi cu pachete de dulciuri din partea parohiei. De asemenea, copiii din parohie au participat la împodobirea bradului din biserică.
Colinde la Vătava-Reghin și Târnâveni
La Parohia Vătava, Protopopiatul Reghin, a avut loc concertul „Colind la poalele Călimanilor”, ediția a II-a, susținut de Corul Apulum al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, condus de pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean. Un cuvânt duhovnicesc a fost rostit de către pr. dr. Dorin Claudiu Chiorean, inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. La final, parohul Vasile Rotaru a mulțumit celor implicați în organizarea concertului.
La biserica cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” din Târnăveni, s-a desfăşurat concertul de colinde „Hristos Se naşte, slăviţi-L”, a III-a ediţie, în cadrul unei colaborări între Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, reprezentat prin pr. Claudiu Chiorean, inspector de religie, Protopopiatul Târnăveni şi profesorii de religie coordonaţi de Doina Barb, profesor metodist. În cadrul acestei activităţi, au participat 200 de elevi, din următoarele grupuri corale: „Anghelos” al Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu”, Târnăveni; „Cununiţa” al Şcolii Gimnaziale Adămuş; „Belcanto” al Şcolii Gimnaziale Iernut; „Heruvimii” al Şcolii Gimnaziale Bahnea; „Armonia” al Şcolii Gimnaziale Băgaciu; „Simpatia” al Parohiei Târnăveni VI; „Sfântul Nicolae” al Şcolii Gimnaziale „Sfântul Nicolae”, Laslău Mare; „Magilor” al Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu”, Târnăveni; „Axios” al Şcolii Gimnaziale Şeulia de Mureş; „Colindătorii” al Colegiului Tehnic, Târnăveni; „Credo” al Şcolii Gimnaziale „Traian”, Târnăveni.
700 de copii la Festivalul de la Cisnădie
Peste 700 de copii au participat anul acesta la un festival de colinde organizat de Biserica „Sfântul Nicolae” din Cisnădie, județul Sibiu. „Au participat copiii de la Grădinițele nr. 1, nr. 3, și nr. 6 din Cisnădie, corul de copii de la Biserica «Sfântul Nicolae» din Cisnădie, copiii de la Școlile Generale nr. 5 și nr.1 din Cisnădie, copiii de la Liceul «Gustav Gundisch» și Liceul M.I.U, corul copiilor de la Biserica Evanghelică din Cisnădie, corul Asociației «Speranță și Zâmbet» din Cisnădie, Corul «Amicii», corul «Angeli» din cartierul Valea Aurie din Sibiu, copiii de la Asociația «Arca lui Noe» din Cisnădie, corul copiilor de la Biserica «SfântaTreime» din Cisnădie. A colindat chiar și Sevişul, cu cei 50 de copii de acolo”, a spus pr. Laurențiu Broscățeanu. Concertul a fost organizat prin implicarea pr. Nicolae Vintilă, pr. Laurențiu Broscățeanu, parohi ai Bisericii „Sfântul Nicolae”, Ramona Broscățeanu, coordonatoarea corului bisericii și cei 40 tineri ai corului. Copiii participanți au primit daruri la finalul evenimentului.
„Pe lângă cele 700 de pachete pe care le-am împărțit, sperăm că am dăruit și zâmbete, fericire și dragoste. Vreau să mulțumesc pentru implicare pr. Cătălin Crișan și pr. Ștefan Scarlat de la Biserica «SfântaTreime» din Cisnădie, pr. Teodor Răduleț de la Biserica «Sfinții Împărați Constantin şi Elena», pr. Alexandru Szas de la Biserica din Valea Aurie - Sibiu, domnului Zoran, pastorul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, domnișoarei Claudia Olariu, domnilor şi doamnelor directoare împreună cu cadrele didactice implicate, în special prof. Necula, Brodețchi, Sturzu, Fulop, Florescu, Crisan şi Cristina Munteanu. Hristos să dăruiască tuturor sănătate, bucurii și sărbători cu pace”, a spus pr. Laurențiu Broscățeanu.
Festivalul Național al Tradițiilor, la Nou Român
La Nou Român, județul Sibiu, a avut loc cea de a X-a ediţie a Festivalului Naţional al Tradiţiilor şi Obiceiurilor de Iarnă. Evenimentul a fost organizat de Complexul National Muzeal „ASTRA” din Sibiu, parteneri locali fiind Parohia Nou Român şi Primăria Comunei Arpaşu de Jos. Manifestările culturale au început cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Organizaţiei Tinerilor din Sibiu. După slujbă, participanţii s-au îndreptat spre curtea Centrului Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa” din Nou Român, unde a avut loc recitalul de colinde. Au interpretat corul Organizaţiei Tinerilor din Sibiu, copii de la Şcoala „Regina Maria” din Sibiu, Corul de Femei din Arpaşu de Sus, Corul de Fete din Nou Român, Ceata de Irozi din Nou Român şi interpreta populară Daniela Carmen Popa. Programul a fost completat cu scenete interactive puse în scenă de actorii Teatrului Mic din Sibiu. La final, copiii din Nou Român au primit cadouri din partea organizatorilor şi din partea elevilor veniţi de la Sibiu, care, îndrumaţi de învăţătoarea Florinela Stângă, au dorit să săvârşească o faptă bună în pragul sărbătorii Nașterii Domnului.