„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Festivitate de absolvire la Liceul Ortodox din Oradea
Promoția 2012-2016 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, și-a încheiat în mod festiv cursurile. Elevii au participat la Sfânta Liturghie, urmată de slujba de Te-Deum, săvârşite de către părinții profesori în Paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” din clădirea istorică a vechii Academii de Teologie Ortodoxe din Oradea, de pe str. Republicii, nr. 48.
Alături de absolvenții care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, au mai participat părinții și invitații acestora, precum și ceilalți colegi din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice. La finalul Sfintei Liturghii, pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei și director al Liceului Ortodox, a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra absolvenților pe parcursul celor patru ani de studii și le-a urat mult succes la examenele care îi așteaptă.
Programul festiv a continuat în sala de clasă, unde s-a strigat pentru ultima oară catalogul și s-au depănat amintiri din cei patru ani de liceu. Apoi, absolvenţii s-au deplasat la sala festivă, cântând „Gaudeamus igitur”, iar aici au fost primiți de către Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei și de către colegii din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice și alți invitați.
După intonarea imnului național și a troparului Învierii, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare și de prețuire pentru tinerii absolvenți: „Vă doresc să rămâneți așa cum v-am văzut și v-am cunoscut în acești ani, frumoși și puri. Să rămâneți oameni demni, echilibrați și veți avea mult succes în viața voastră”.
Ierarhul le-a oferit, apoi, câteva sfaturi absolvenţilor, îndemnându-i să trăiască o viaţă sănătoasă din toate punctele de vedere.
„Concepția de viață creștină înseamnă să nu urăști pe nimeni. Să fii bun și să nu fii rău. Creștinismul este singura religie care propovăduiește iubirea aproapelui până la extrem, inclusiv iubirea vrăjmașilor, a dușmanilor. Să nu urâți pe nimeni, să nu judecați pe nimeni. Să faceți ceea ce și Hristos ar face în locul vostru. Dacă le aveți pe toate în vedere și le aplicați în viața voastră, veți avea o viață frumoasă și binecuvântată. Nu faceți nici un compromis, puneți-vă nădejdea în Dumnezeu și mergeți înainte cu El”, a mai spus ierarhul.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, pr. Florin Negruțiu, inspector de religie, a adresat cuvinte de apreciere la adresa conducerii școlii, a cadrelor didactice și a absolvenților scoțând în evidență numeroasele rezultate ale elevilor, care au reprezentat în mod onorant această școală la olimpiade și la alte concursuri locale și naționale.
Prof. Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea a adresat cuvinte de apreciere și de felicitare la adresa absolvenților, apoi, Florica Cherteș, președintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei (AFOREO) și-a exprimat mulțumirea pentru frumoasa colaborare dintre absolvenții Liceului Ortodox și AFOREO, în cadrul numeroaselor proiecte pe care le-au derulat împreună pe parcursul celor patru ani de liceu.
Șeful de promoție, absolventul Andi Constantin Bacter, a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa PS Episcop Sofronie și a dascălilor, amintind experiențele frumoase prin care au trecut absolvenții pe parcursul anilor de liceu.
A urmat momentul predării „cheii succesului” colegilor din clasa a XI-a, iar din partea acestora, elevul George Sabău, le-a mulțumit colegilor mai mari pentru ajutorul și experiența împărtășită împreună, urându-le succes mai departe la examenele care îi așteaptă.
Premii pentru absolvenţi
Ca în fiecare an, PS Episcop Sofronie a oferit premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu.
Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție Andi Bacter; Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Andrei Balint; pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Octavian Leucuța a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”, iar Andi Bacter a mai primit premiul „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice; absolventului George Șandro i-a revenit Premiul „Sfântul Vasile cel Mare”, pentru Patrologie; Ioan Covaci a primit Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească.
Premiul „Diacon Nicolae Firu”, pentru Muzică bisericească, a fost acordat absolventului Sebastian Balaj, iar pentru implicare în activități culturale, Adriana Ardelean a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Premiul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absolventului Darius Lascău, pentru implicare în activități filantropice.
Premiile au constat în cărți și reviste cu conținut teologic, apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române și la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei.
La final, prof. Ramona Urdea, diriginta clasei, a făcut premierea absolvenților care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a. Și aceștia au primit cărți cu conținut teologic, oferite, de asemenea, de către PS Episcop Sofronie.
Promoția 2012-2016, este a șaptea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și prima promoție care și-a desfășurat toți cei patru ani de cursuri în clădirea istorică a vechii Academii Ortodoxe de Teologie din Oradea.
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a luat ființă în anul 2007, la inițiativa PS Episcop Sofronie. Acum instituţia de învăţământ își desfășoară activitatea pentru clasele de liceu în clădirea istorică a vechii Academii Ortodoxe de Teologie din Oradea, de pe strada Republicii, nr. 48, în timp ce clasele primare și de gimnaziu își desfășoară activitatea pe strada Aluminei, nr. 88, iar Grădinița școlii este situată pe strada Republicii, nr. 41.