„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Festivitate de final la școala de vară din Oradea
Școala de vară organizată la Oradea în perioada 23-30 august s-a încheiat cu o festivitate de premiere a elevilor, a cadrelor didactice și a voluntarilor implicați în derularea activităților. Elevii au participat zilnic, în intervalul orar 9:00-13:00 la activități de socializare, muncă în echipă, pictură, desen, dans, muzică.
Programul a fost organizat de către Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), Fundația Consistoria „Efrem Beniamin” Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Liceul de Arte Oradea și Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, la Centrul Ortodox „Vasiliada” din Oradea, centru care funcționează în cadrul Fundației Consistoria „Efrem Beniamin” de pe lângă parohia Oradea-Velența I.
Elevi proveniți de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Școala „Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea, Liceul Teoretic German „Friederich Schiller” Oradea și Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea au participat zilnic, în intervalul orar 9:00-13:00 la activități de socializare, muncă în echipă, pictură, desen, dans, muzică, coordonați de profesoarele Mihaela Costea și Camelia Bocor de la Liceul de Arte Oradea, Maria Bronț de la Școala Gimnazială Husasău de Tinca, profesoara Teodora Codău de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, cu sprijinul profesoarelor Mihaela Bondor de la Liceul de Arte Oradea, Viorica Popa, Doina Lung și Daniela Pece de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea.
Alături de cadrele didactice au susținut activități și Ioana Indrieș de la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, precum și Carmen Dinescu de la Direcția de Sănătate Publică Bihor. Lucrările elaborate de elevi au fost donate Căminului de bătrâni din cadrul Fundației Consistoria „Efrem Beniamin” Oradea.
La festivitatea de premiere, în cadrul căreia s-au oferit tuturor celor implicați diplome și premii din partea AFOREO și a Centrului Ortodox „Vasiliada” Oradea, au participat elevii şi cadrele didactice implicate în program, voluntari de la Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, dar şi părinți şi bunici ai copiilor.
Părintele profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a felicitat elevii și a mulțumit părinților, gazdelor, cadrelor didactice și voluntarilor implicați în cadrul acestui proiect, evidențiind preocuparea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei pentru dezvoltarea de programe educativ-religioase pentru copii și tineri care să ofere alternative provocărilor societății moderne.
Părintele Roman Pintea, gazda activităților în această perioadă a mulțumit PS Episcop Sofronie pentru încrederea acordată și onoarea de a susține un astfel de proiect și a subliniat interesul Centrului Ortodox „Vasiliada” Oradea de a implementa programe educative în parteneriat cu instituțiile locale contribuind astfel la creșterea performanțelor elevilor, la prevenirea și combaterea abandonului școlar, dar și la consolidarea parteneriatului Biserică-Școală-Familie.