„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Festivități la deschiderea noului an școlar, sub semnul Centenarului Marii Uniri
La începutul noului an școlar, ierarhii și preoții au participat la evenimentele festive pentru a se ruga și pentru a transmite mesaje de binecuvântare și succes în noul an școlar atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților. De asemenea, a fost citit și mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu titlul „Educația – lumină pentru viață şi bucurie
de Centenar”.
La festivitatea deschiderii noului an școlar organizată luni, 10 septembrie, la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu a fost prezent Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare, și la final s-a adresat elevilor și cadrelor didactice de la instituția de învățământ.
„Ne-am rugat Bunului Dumnezeu ca să dea celor care fac aici educație, cadrelor didactice, putere de a cuprinde dragostea, nevinovăția, spontaneitatea și mai ales dorința de cunoaștere a tineretului nostru. Tinerilor noștri le dorim să ne dea un exemplu de unitate, începând cu unitatea din familie, cu unitatea din clasele în care ei cresc și se educă, se instruiesc pentru ca ei să ne ajute pe noi să fim uniți în societatea în care trăim pentru ca, într-adevăr, anul acesta să fie unul binecuvântat de Dumnezeu”, a spus ierarhul.
În cadrul ceremoniei a fost citit mesajul către elevi și dascăli al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La festivitatea deschiderii anului școlar la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu au fost prezenți inspectorul general școlar județean, prof. Ștefan Firu, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, conducerea colegiului, cadrele didactice, părinții elevilor și rude.
„Ceea ce văd aici îmi conferă putere și încredere că generațiile care vin vor ști ce au de făcut, vor fi generații bine pregătite și care vor ști cum să ducă România înainte.(…) Am crezut, cred și voi crede tot timpul că un învățământ performant are nevoie de îndeplinirea a trei factori: elevi dornici să învețe, profesori foarte bine pregătiți și părinți implicați. Aici, la Colegiul Național «Octavian Goga» cred că se îndeplinesc toate cele trei condiții și de aceea rezultatele sunt pe măsură”, a transmis inspectorul școlar general Ștefan Firu.
În cadrul festivității au fost premiați elevii absolvenți din anul trecut școlar cu cele mai bune rezultate la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018.
Festivități la Cluj-Napoca
Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de la toate cele trei cicluri: primar, gimnazial și liceal au participat luni, 10 septembrie, alături de părinți și profesori, la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Pentru tinerii care urmează ciclul liceal, festivitatea a avut loc de la ora 9.00, în curtea instituției de învățământ. La eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a citit o rugăciune de binecuvântare și le-a adresat îndemnuri duhovnicești. De asemenea, au rostit alocuțiuni: directorul instituției de învățământ, părintele Liviu Vidican Manci, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, și reprezentanții autorităților locale.
Și elevii de la ciclul gimnazial au început prima zi de școală în mod festiv. Pentru ei, festivitatea de deschidere a avut loc de la ora 10:00, la unitatea de învățământ de pe str. Meseriilor. După mesajele citite de reprezentanții mai multor instituții clujene, directorul Seminarului Teologic Ortodox, părintele Liviu Vidican Manci, le-a adresat elevilor un gând duhovnicesc și câteva detalii de ordin administrativ.Momentul festiv pentru elevii ciclului primar ai Seminarului a avut loc de la ora 11.30, la sediul unității școlare situat pe strada „Avram Iancu”, acolo unde alături de directorul seminarului, pr. Liviu Vidican Manci, și de reprezentanții instituțiilor locale, au participat atât întregul corp profesoral, cât și părinții și bunicii emoționați. În cuvântul de învățătură adresat școlarilor, părintele director i-a îndemnat să-i asculte pe dascălii lor și pe părinți și bunici.
Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a început anul școlar 2018-2019 cu un efectiv de 833 de elevi, cu o creștere semnificativă față anul 2012, când frecventau cursurile școlii 289 elevi.
De asemenea, elevii de la școlile din Cluj-Napoca, însoțiți de părinți și profesori, au luat partela o slujbă de Te Deum oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în Catedrala Mitropolitană.
Începând cu ora 12.00, atât elevii celor trei cicluri de învățământ ale Seminarului Teologic Ortodox, cât și ceilalți elevi ai școlilor din municipiul Cluj-Napoca, alături de părinți, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și profesori au participat la o slujbă de Te Deum săvârșită, conform tradiției, la fiecare început și sfârșit de an școlar, în Catedrala Mitropolitană.
Slujba de Te Deum a fost oficiată de IPS Mitropolit Andrei, alături de inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Bogdan Ivanov, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. Liviu Vidican Manci și de eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, protos. Simeon Pintea. Răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu. După ce a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru elevi și profesori, ierarhul le-a oferit elevilor și profesorilor câteva îndemnuri și le-a urat un an plin de rezultate deosebite.
La slujba de Te Deum a fost prezent și inspectorul școlar general, Valentin Cuibus, care a vorbit despre rolul familiei în educarea copiilor. De asemenea, a adresat câteva cuvinte de mulțumire pentru rezultatele anului școlar care a trecut, și de încurajare a elevilor la începutul noului an școlar.
Festivități în Anul Centenar, la Alba Iulia
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a participat, începând cu ora 9.00, la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de părinții profesori, a oficiat slujba de Te Deum și a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe tinerii elevi să persevereze în munca intelectuală și să înainteze pe calea virtuților morale.
Începând cu ora 11.00, IPS Arhiepiscop Irineu a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din municipiul Alba Iulia. Cu acest prilej, ierarhul a rostit o rugăciune de binecuvântare, după care a adresat un cuvânt de învățătură.
Adresându-se celor prezenți, ierarhul a spus: „Tinerețea este o vârstă a încrederii, dar trebuie să fie și o vârstă a credinței. Tinerețea este o vârstă a căutării, dar trebuie să fie și o vârstă a aflării. «Căutați și veți afla» (Mt. 7, 7), a spus Iisus Hristos, Cel întru Care sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale științei, după cum zice Sfântul Apostol Pavel. Avându-L pe El la prezidiul vieții, cunoaștem Adevărul, primim Lumina și conștientizăm sensul existenței noastre. Școala este spațiul în care tânărul este dator să urce pe scara valorilor morale și să țintească spre scopuri înalte, valorificând timpul și înmulțind talanții. Aceasta, desigur, se realizează sub îndrumarea profesorilor, care sunt adevărați sculptori de efigii umane și de caractere morale. Fie ca Hristos, Învățătorul Divin, să binecuvinteze acest Colegiu Național și să dăruiască dascălilor și elevilor, deopotrivă, succes deplin în noul an școlar”.
În acest an, la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” a luat parte Președintele României, Klaus Iohannis.
În cadrul evenimentului, președintele a susținut o alocuțiune, în care a evidențiat încărcătura simbolică a momentului, respectiv a unui nou început de an școlar, și a subliniat importanța istorică a Centenarului Marii Uniri de la 1918, considerând că, în acest context, „nu se putea găsi un prilej mai potrivit de a marca împreună o nouă etapă din viața tinerilor noștri”.
Făcând referire la importanța prestigiosului centru de învățământ din vechea cetate a Bălgradului, președintele României a afirmat: „Mă bucur, așadar, să fiu astăzi alături de elevii și profesorii Colegiului Național «Horea, Cloșca și Crișan», o instituție în care învățământul românesc a început încă din februarie 1919, la doar două luni după proclamarea Unirii, ca dovadă a importanței acordate educației. Colegiul și-a menținut de-a lungul timpului prestanța și continuă să reprezinte și astăzi un reper de excelență”.
Ideea înființării actualului Colegiu Național a prins contur îndată după conferința profesorilor români din 2 decembrie 1918 și s-a consolidat după data de 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor din cadrul României întregite. Momentul în care a avut loc deschiderea oficială a cursurilor liceului, care avea să primească la început numele „Mihai Viteazul”, este considerat a fi data de 3 februarie 1919.
De asemenea, în cadrul festivității au mai luat cuvântul primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, Inspectorul Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș, Directorul Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu, și un reprezentat din partea elevilor, Raluca Bozdog, elevă olimpică a colegiului (clasa a XII-a), conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Un nou început de an școlar la Oradea
În anul aniversării Centenarului Marii Uniri, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a deschis porțile pentru șase sute de elevi și pentru o sută cincizeci de preșcolari. Festivitatea de deschidere a început prin intonarea Imnului național, apoi a fost săvârșită slujba de Te-Deum de la începutde anșcolar. În prezidiul oficialităților care au luat parte la momentul festiv s-au aflat Preasfințitul Sofronie, Episcopul Ordiei, prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Corina Fonoage, reprezentanta Consiliului Local al Municipiului Oradea, prof. univ. dr. Gabriela Badea, președinte al Comitetului reprezentativ al părinților, agent șef principal Teodor Terec, reprezentantul Poliției de Proximitate Oradea și gazda evenimentului, pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei și directorul Liceului Ortodox.
Părintele director a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu titlul „Educația – lumină pentru viață şi bucurie de Centenar”.
Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a adresat elevilor și cadrelor didactice un cuvânt de binecuvântare și de prețuire, amintind de legătura dintre anul evreiesc, anul nou bisericesc și anul școlar: „Din lumea semitică a Orientului apropiat ne-au venit foarte multe tradiții și în special tradiția noastră creștină. Așa se face că 1 septembrie a devenit în Biserică începutul noului an, iar școala pentru toți a început în Biserică, unde toți copiii, indiferent de averea părinților lor și de starea socială au putut să învețe carte. Și pentru că școala s-a născut la umbra Bisericii, anul școlar începea întotdeauna la 1 septembrie. În unele țări creștine până astăzi școala începe la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că există o strânsă întrepătrundere între Biserică și Școală, chiar dacă în lumea desacralizată în care trăim mulți încearcă să șteargă această amintire, care face parte din cultura noastră, din civilizația căreia îi aparținem și prin care ne arătăm identitatea noastră profundă”.
În continuare, PS Episcop Sofronie a evocat semnificația la nivel național și local a aniversării Centenarului Marii Uniri: „Urmează perioada frumoasă a anului școlar ce trece prin perioada Centenarului la nivel național și se va încheia anul viitor cu Centenarul Unirii efective a Oradiei și a Bihorului cu România, după înfrângerea revoltei bolșevice care a avut loc și în părțile noastre, de către Armata Română condusă de Generalul Traian Moșoiu. Este, prin urmare, un an școlar plin de semnificații, cu foarte multe momente de sărbătorit, ceea ce va prilejui elevilor și profesorilor lor multă dăruire și efort pentru organizarea unor serbări pe parcursul întregului an școlar care astăzi începe”.
PS Episcop Sofronie a amintit și de rolul pe care l-a avut primul ierarh din scaunul vlădicesc al reînviatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, în făurirea Marii Uniri la poarta de vest a Transilvaniei: „Cel care a dat numele liceului, Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei, a fost unul dintre corifeii Unirii de acum o sută de ani. Cred că de acolo, de dincolo, din lumea cealaltă, privește cu drag la voi și se bucură de noul început pentru care și el se roagă. Așa să ajute Dumnezeu și acestui început, să crească, să înflorească și să se desăvârșească”.
Au urmat mesaje din partea tuturor instituțiilor reprezentate la festivitate, cu urări de succes și împliniri în noul an școlar, pentru elevi și cadre didactice.
În încheiere, părintele director Radu Rus i-a îndemnat pe elevi „să se hrănească sufletește pe parcursul întregului an școlar cu toate cuvintele pe care le-au auzit astăzi”, iar profesorilor le-a urat multă putere de muncă, sănătate deplină și bucurii nenumărate. După festivitate, însoțiți de învățători și profesorii diriginți, elevii au intrat în clasele împodobite, unde s-au bucurat de surprize.
Început de an şcolar la Baia Mare
În prima zi a noului an şcolar, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime" din Baia Mare, la deschiderea noului an şcolar pentru Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare. Ca de fiecare dată în ultimii 15 ani, de la târnosirea Catedralei, deschiderea noului an şcolar pentru învăţământul teologic preuniversitar din Baia Mare se face în acest sfânt locaş de închinare. PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, între care arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi cadru didactic universitar asociat, pr. lect. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de elevi seminarişti, dirijaţi de pr. prof. Andrei Baboşan. Pr. lect. dr. Marius Nechita a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la deschiderea noului an școlar. După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un polihroniu.
PS Episcop Iustin s-a adresat, pe scurt, elevilor şi cadrelor didactice prezente, reamintindu-le îndatoririle creştineşti pe care le au în permanenţă și le-a vorbit despre referendumul pentru familie ce va fi organizat în luna octombrie. PS Episcop Iustin a amintit despre evenimentul de la 9 septembrie 2003 când a fost târnosit nivelul întâi al Catedralei Episcopale de către vrednicii de pomenire Patriarhi Teoctist al României şi Petros al VII-lea al Alexandriei Egiptului şi întregii Africi, iar în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite cu această ocazie a fost canonizat Episcopul Iosif Stoica al Maramureşului drept Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş, devenit ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Baia Mare al cărui nume îl poartă.
Festivitate la Miercurea Ciuc
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a participat la festivitatea deschiderii noului an școlar la Colegiul Național „Octavian Goga” din Municipiul Miercurea Ciuc. La acest eveniment au fost prezenți și Valentin Popa, ministrul Educației Naționale, Andrei Adrian Jean, prefectul județului Harghita, Gârbea Petru, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al Județului Harghita,Cristinel Glodeanu, inspector școlar general-adjunct.
PS Episcop Andrei a săvârșit un Te-Deum pentru începutul anului școlar și a adresat tinerilor, părinților, autorităților centrale și locale, precum și cadrelor didactice aflate de față un mesaj de încurajare și de binecuvântare: „În anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ne amintim cu multă pioșenie și recunoștință de toți aceia care, de-a lungul veacurilor, prin dragostea lor jertfelnică au apărat unitatea de credință a românilor și au contribuit la cultivarea și consolidarea conștiinței naționale. Mesajul educațional al sărbătorii Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 este acesta: «Familia, Biserica și Școala sunt chemate să prezinte tinerilor, chipurile luminoase ale făuritorilor Marii Uniri, pentru a prețui virtuțile lor și a le cultiva în viață». Nu-i ușor a face educație în lumea de astăzi, când în societatea românească, media și site-urile fac concurență (…) Biserica dorește să încurajeze tinerii și copii să trăiască permanent în iubire în familie, Biserică, și Societate, prețuind valorile spirituale și culturale ale poporului român. Cu prilejul Anului Școlar 2018-2019, ne rugăm Bunului Dumnezeu să ocrotească pe toți elevii, părinții și cadrele didactice și să le dăruiască tuturor bucuria comuniunii fraterne în păstrarea dreptei credințe, a unității și a demnității noastre naționale”, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.