„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Festivități la începutul noului an universitar
La începutul noului an universitar, studenții facultăților de teologie ortodoxă au participat la slujbele oficiate cu acest prilej, continuate apoi cu festivități organizate de instituțiile de învățământ academic.
Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au participat, luni, 1 octombrie, alături de cadrele didactice la deschiderea festivă a cursurilor. În paraclisul facultății a fost oficiată Sfânta Liturghie de către pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă, alături de părinții profesori ai facultății. Pr. conf. dr. Gabriel-Viorel Gârdan le-a adresat studenților câteva sfaturi cu privire la chemarea pe care o au și i-a îndemnat să urmeze modelele și povețele regăsite în Sfânta Scriptură.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul facultății, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu. În Aula Facultății, deschiderea festivă a continuat cu o prelegere inaugurală susținută de pr. lect. dr. Răzvan Perșa, cu tema „Teologia academică și viața duhovnicească. O reevaluare ortodoxă”, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa a făcut o analiză succintă a teologiei ortodoxe din ultimii 100 de ani, o temă de centenar teologic, în care a reliefat ce înseamnă teologia academică și care este raportul acesteia în viața duhovnicească.
IPS Mitropolit Andrei le-a adresat studenților un cuvânt duhovnicesc, prin care a evidențiat faptul că aceștia „trebuie să reprezinte o mărturie de credință într-o lume agitată și dată peste cap”. Au mai vorbit prorectorul UBB, prof. dr. Călin Rus, președintele Senatului UBB, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, care i-au îndemnat pe studenți la unitate și la îmbogățirea atât culturală, cât și duhovnicească.
Festivitate la Alba Iulia
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a participat luni, 1 octombrie, la festivitatea de deschidere a noului an universitar (2018-2019), organizată în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. După Dumnezeiasca Liturghie, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat, în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” al Facultății de Teologie Ortodoxă, slujba de Te-Deum, fiind înconjurat de părinții profesori și studenți. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul i-a îndemnat pe studenții teologi să înainteze în lucrarea virtuții și a faptelor bune. În acord cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel, IPS Arhiepiscop Irineu a subliniat că „cel căruia i se pare că stă neclintit pe calea dobândirii desăvârșirii să fie cu luare-aminte «să nu cadă» (cf. I Cor. 10, 12), deoarece lucrarea duhovnicească trebuie să fie una continuă și statornică”. Decanul facultății, pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, a mulțumit celor prezenți și a prezentat diferite aspecte administrative.
IPS Arhiepiscop Irineu a participat, apoi, la festivitatea de la Casa de Cultură a Studenților. După cuvântul de deschidere al rectorului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, ierarhul a adresat un cuvânt duhovnicesc și a reliefat că „oricât de pasionați am fi de o știință sau o artă, nu trebuie să uităm faptul că Mântuitorul Hristos este Cel în Care sunt ascunse toată înțelepciunea și cunoașterea”. Au mai vorbit: inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Alba, prof. Marcela Dărămuș, directorul Departamentului de Politici Publice al Consiliului Tineretului din România, Marius Diaconu, prefectul Județului Alba, Dănuț Hălălai, și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Deschidere de an universitar la Oradea
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universităţii din Oradea şi-a redeschis porţile, luni, 1 octombrie, când se împlinesc 55 de ani de învățământ academic în Oradea. După săvârșirea Sfintei Liturghii, a urmat de slujba de Te Deum, oficiată în capela facultăţii cu hramul „Sfântul Teodor Studitul”, în prezența cadrelor didactice, a studenţilor și masteranzilor facultăţii şi a altor invitaţi. Delegatul Centrului Eparhial, pr. Radu Rus, consilier pentru învăţământ, a transmis din partea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, un cuvânt de binecuvântare. Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, i-a îndemnat pe tinerii care au păşit pentru prima dată în universitate în calitate de studenţi să vină cu încredere, aici având posibilitatea să îşi dezvolte calităţile intelectuale, morale şi spirituale și să caute frumusețile și comorile teologiei. Apoi, cadrele didactice şi studenţii anului I, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, s-au întâlnit cu îndrumătorii de an.
Partea a doua a festivității a avut loc la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea. Au luat cuvântul prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universității și alții.
PS Episcop Sofronie, a evidențiat, cu acest prilej, că noul an universitar începe în ziua în care se prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, îndemnându-i pe cei care pășesc pragul universității „să rămână mereu sub lumina călăuzitoare a Duhului Sfânt, îmbogăţindu-se spiritual, intelectual şi cultural din lumina ştiinţei transmisă de dascălii lor”. Ierarhul a adresat și un îndemn tuturor de a participa la referendumul din 6 și 7 octombrie și de a vota după cum dictează conștiința fiecăruia. Sărbătoarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de studenții Facultății de Muzică.