„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Festivități și slujbe la începutul noului an universitar, în Transilvania
Studenții teologi alături de ceilalți studenți ai universităților din Transilvania au fost binecuvântați la începutul noului an universitar. Cu această ocazie, alături de festivitățile de la deschiderea noului an, au fost oficiate Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum. La Cluj-Napoca, odată cu începerea cursurilor universitare a fost inaugurat și noul cămin al Facultății de Teologie Ortodoxă destinat studenților acestei facultăți.
La Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, la începutul anului universitar a fost oficiată Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum în Catedrala mitropolitană, în prezența Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Alături de studenţii teologi, la slujba religioasă au fost prezente și cadrele didactice ale facultății din Sibiu precum şi oaspeți din conducerea Universităţii „Lucian Blaga”. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a urat studenţilor bun-venit în Facultatea Teologie de la Sibiu și i-a îndemnat la studiu aprofundat şi participare la viaţa liturgică a instituţiei de învăţământ teologic.
Studenții teologi au fost felicitați și de rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, care a subliniat rolul aparte al instituţiei de învăţământ teologic în mediul academic şi cultural sibian. IPS Mitropolit Laurențiu și părintele decan Nicolae Chifăr au primit o diplomă de execelență din partea rectorului Universității Lucian Blaga. De asemenea IPS Laurențiu i-a acordat rectorului Ioan Bondrea distincția „Crucea Șaguniană pentru laici”.
Piața Mare din Sibiu a fost din nou locul unde studenții și cadrele didactice de la Universitatea „Lucian Blaga” și de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” s-au întâlnit pentru a marca împreună începerea noului an universitar. Pe lângă rectorii celor două universități, prof. univ. dr. Ioan Bondrea și prof. univ. dr. gen. Ghiță Bârsan, au fost prezenți prefectul județului Sibiu, Cristian Roman, reprezentanți ai Consiliului Județean, primarul Sibiului, Astrid Fodor, precum și numeroși alți oaspeți. De asemenea, la festivitate au fost prezenți și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, și prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel. Rectorii celor două universități au transmis mesaje de felicitare și de încurajare studenților de la Sibiu și au subliniat rolul educației în formarea tinerilor.
Festivități la Cluj-Napoca
La deschiderea anului universitar, studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au participat, alături de dascălii lor, la deschiderea festivă a cursurilor. Programul a început cu Sfânta Liturghie oficiată de decanul instituției, pr. prof. Vasile Stanciu și preoți cadre didactice, în Capela cu hramul „Sfântul Nicolae” a Facultăţii de Teologie. Cu acest prilej, părintele decan Vasile Stanciu le-a urat studenților bun venit în noul an și succes în activitatea științifică ce îi așteaptă: „Orice început de an universitar este, de fapt, un început în viața și în activitatea noastră, și când Bunul Dumnezeu ne oferă acest început înseamnă că El de fapt ne oferă și un mare dar, o mare oportunitate pentru a pune un nou început bun în viața și activitatea noastră. Să știți că ne-a fost dor de voi. Și facultatea fără studenți este pustie. Ați venit ca să îi dați viață și împreună cu noi să formăm o familie în care să ne putem împărtăși și bucuriile și necazurile și, ca în orice familie, să ne putem dărui unul pentru celălalt”.
Și pr. Benedict Vesa le-a adresat cursanților câteva sfaturi pentru noul drum și i-a îndemnat ca pe lângă acumularea de cunoștințe teoretice să aibă o legătură personală cu Dumnezeu, care îi va ajuta să-și desăvârșească parcursul profesional și duhovnicesc: „Dacă mergem doar la nivel teoretic, ne transformăm în oameni științifici, dacă mergem doar pe o anumită experiență dar ruptă de acel mesaj puternic al Revelației atunci putem cădea într-un pietism. Ați venit la Facultatea de Teologie în primul rând să studiați, dar studiul este foarte important să fie însoțit de o experiență. Dacă am avea în vedere în primul rând ca în fiecare zi să ne ferim de păcat, să fim fără de păcat, ar fi primul lucru care ar trebui să însoțească studiul nostru teologic”, a spus părintele Benedict Vesa.
Programul a continuat în Aula Magna a Facultăţii de Teologie Ortodoxă cu prelegerea inaugurală suținută de pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, pe tema: „Omul și Cosmosul în Liturghie”.
Nou cămin studențesc la Cluj-Napoca
Odată cu deschiderea noului an universitar, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost inaugurat noul cămin studențesc care va oferi cazare în condiții de ultimă generație cursanților facultății. În prezența dascălilor și a studenților, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat noul cămin, promițându-le studenților că în curând va fi construit și un al doilea cămin destinat cazării acestora.
În jur de 100 studenți s-au cazat ieri în noul cămin studențesc din incinta Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Ei se bucură de condiții ultramoderne, de liniște și de alte facilități extraordinare: „De exemplu anul trecut am stat în chirie întrucât noi nu aveam locuri în cămine decât foarte puține. Este o diferență foarte mare. În primul rând spațiile sunt foarte moderne, sunt condiții comparative cu ale unui hotel, putem spune, și ne bucurăm că s-a realizat acest lucru”, a afirmat un student în anul II la Facultatea de Teologie.
„Deschiderea aceasta sub oblăduirea Bisericii ne ajută să înțelegem mai bine menirea, misiunea noastră de dascăli și învățători. Studenților le doresc un an spornic și plin de împliniri”, a spus cu această ocazie rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. Ioan-Aurel Pop.
De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a oficiat în Catedrala Mitropolitană o slujbă de Te Deum la deschiderea noului an universitar. La slujbă a participat rectorul universității, acad. Ioan-Aurel Pop, alte cadre didactice și studenți.
Festivitatea noului an universitar, în cadrul UBB, a avut loc la Aula Magna de la sediul central.
Binecuvântare arhierească la Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a participat la festivitatea de deschidere a anului universitar 2016-2017, care a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor. De asemenea, în Paraclisul Facultăţii de Teologie din Cetatea Bălgradului, a oficiat slujba de Te-Deum cu ocazia începerii noului an universitar, apoi a luat parte la Consiliul profesoral.
Ierarhul le-a transmis profesorilor, studenţilor şi celor prezenţi la aceste evenimente un gând despre tinereţe, prin care a arătat frumuseţea ei şi modul în care este omagiată de către artişti: „scriitorii o zugrăvesc în cărţile lor, poeţii o descriu în versurile lor, pictorii o imortalizează pe pânzele lor, şi muzicienii o preamăresc în cântecele lor”.
Binecuvântare pentru studenții din Brașov
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul a oficiat slujba Sfintei Liturghii la paraclisul Universităţii „Transilvania” din Braşov, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte Dănuţ Benga, protopopul Braşovului şi părintele Ovidiu Moceanu, preotul studenţilor braşoveni. PS Ilarion Făgărăşanul a tâlcuit celor prezenţi pericopa evanghelică, vorbind despre iubirea vrăjmaşilor şi, în acelaşi timp, de iertarea celor care săvârşesc răul cu voie sau fără voie arătând milă faţă de aceştia. La final, mulţi din studenţii prezenţi, îmbrăcaţi în costume populare, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului şi toţi cei prezenţi au primit iconiţe cu chipul Maicii Domnului, ocrotitoarea capelei universitare.
Festivitate la Facultatea de Teologie orădeană
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universităţii din Oradea şi-a redeschis porţile luni, 3 octombrie. Festivităţile prilejuite de această sărbătoare academică au început cu săvârșirea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Te Deum în paraclisul universitar „Sfântul Teodor Studitul”, cu participarea cadrelor didactice, a studenţilor și masteranzilor facultăţii şi a altor invitaţi de seamă.
În încheierea programului liturgic, pr. prof. dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, a evidențiat faptul că este „o zi de mare bucurie și de emoție pentru toți deopotrivă, zi în care tinerii studenți sunt chemați să devină semănători de cuvinte și de har”, și i-a îndemnat pe tinerii care au păşit pentru prima dată în universitate în calitate de studenţi, să vină cu încredere, aici având posibilitatea să îşi dezvolte calităţile intelectuale, morale şi spirituale și să caute frumusețile și comorile teologiei. Părintele decan a mulţumit Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru părinteasca dragoste şi purtare de grijă. Apoi, cadrele didactice şi studenţii anului I, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, s-au întâlnit cu îndrumătorii de an, după care s-au îndreptat cu toții spre Sala Polivalentă din campusul universitar, unde a avut loc deschiderea festivă la Universitatea orădeană.
Deschiderea anului universitar la Baia Mare
Studenţii şi masteranzii de la specializările Teologie Ortodoxă de la Centrul Universitar „Nord” Baia Mare, aparţinător de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, au luat parte la deschiderea noului an universitar. La Biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, cea mai veche biserică ortodoxă din municipiu, unde studenţii urmează cursurile şi unde efectuează practica liturgică şi de povăţuire omiletică, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către pr. dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ și un sobor din care au făcut parte pr. conf. univ. dr. Paul Gh. Adrian, prodecanul Facultăţii de Litere a „Nordului” băimărean şi coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă, pr. Ioan Pop, consilier eparhial şi parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”, pr. Vasile Trif, slujitor la această biserică, pr. prof. Gabriel Morar şi pr. Nuţu Ivanciuc. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de studenţi şi masteranzi din corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Facultăţii de Litere, dirijat de pr. lect. univ. dr. Teofil Stan.
În cuvântul de învăţătură, pr. dr. Vasile Augustin a transmis tuturor studenţilor şi masteranzilor binecuvântările ierarhilor maramureşeni şi urările pentru un nou an universitar şi i-a felicitat pe studenţii boboci pentru alegerea Teologiei ca specializare, precum şi pentru câştigarea noului statut de student sau masterand. Prodecanul pr. conf. univ. dr. Paul Gh. Adrian a vorbit despre noul statut al studenților și a felicitat părinţii tinerilor teologi. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de Te Deum pentru nou anul universitar.
Studenţii şi masteranzii de la Teologie Ortodoxă au luat parte, apoi, la deschiderea festivă a cursurilor universitate, în sala de sport a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare.
Imnul studenţesc şi Gaudeamus au fost interpretate de Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Facultăţii de Litere, dirijat de pr. lect. univ. dr. Teofil Stan.