„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Filantropie, în pragul Crăciunului
La iniţiativa preoţilor, a credincioşilor sau chiar a elevilor, au loc mai multe campanii de colectare de alimente şi diferite bunuri pentru a fi donate copiilor şi persoanelor fără sprijin material sau persoanelor instituţionalizate.
Parohia Bartolomeu Nord din Braşov a iniţiat Campania umanitară „Fii bucuria mea – Braşovul e aproape!”, prin care peste 200 de copii din 10 localităţi au primit daruri. Iniţiativa i-a aparţinut parohului Costin Butnar: „Ne-am propus să aducem un zâmbet pe chipul unor copii din satele din jurul Braşovului. Am luat legătura cu preoţii din aceste sate şi am primit numele copiilor şi câteva detalii despre ei. Am publicat apoi lista într-un document on-line, şi familiile care au dorit să se implice şi-au ales câte un copil. Pentru noi a fost surprinzător cât de repede s-a umplut lista iniţială, astfel încât am suplimentat-o de mai multe ori. Darurile au fost consistente, fiecare copil primind articole vestimentare, ghete, rechizite, jucării şi dulciuri. A fost emoţionant să aflăm de la doamna învăţătoare dintr-un sat că a doua zi copiii au venit la şcoală cu haine noi şi frumoase, aşa cum nu i-a văzut niciodată. Copiii au scris fiecare câte o scrisoare de mulţumire pentru cei care au făcut darul. Campania a avut loc în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie.
Daruri pentru cantina socială din Bistriţa
Credincioșii din Parohia Ocnița, Protopopiatul Bistriţa, au donat alimente neperisabile pentru semenii aflați în dificultate materială. La fel ca în anul precedent, credincioşii au donat produse agricole și alimente din cămara proprie. Colecta de alimente a fost transportată cu un microbuz la sediul Asociației Filantropia Ortodoxă, Filiala Bistrița-Năsăud, pentru a fi folosită la Cantina Socială „Sfânta Filofteia” din Bistrița. Pe plan local, credincioșii fără posibilități materiale au fost ajutați cu alimente de către parohie, iar persoanele în vârstă și singure au fost vizitate periodic de preot și de membrele Comitetului de Femei al parohiei, conform pr. Silviu Marcel Costin
Daruri pentru persoanele instituţionalizate
Peste 700 de pachete au fost împărțite zilele trecute, copiilor instituționalizați, copiilor din spitale și persoanelor vârstnice din azile, de către Protopopiatul Târgu Mureş. „Pentru a aduce un pic de mângâiere și bucurie, dar și pentru a arăta dragostea și solidaritatea față de cei suferinzi, Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș împreună cu Filantropia Ortodoxă Târgu Mureș au vizitat copiii internați în toate secțiile spitalelor din localitate, au cercetat casele de tip familial de pe raza protopopiatului și au vizitat azilul de bătrâni al municipalității. Nu au fost uitaţi nici beneficiarii serviciilor cantinei protopopiatului, care au primit daruri și produse necesare pentru sărbătoarea Nașterii Domnului”, conform pr. Marius Bălășoiu.
Campanie filantropică la Cluj-Napoca
La Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (director prof. Eugenia Marcu și director adjunct prof. Mirela Nicoară) o echipa de voluntari a iniţiat Campania „Împreună pentru cei nevoiași”. Elevii, împreună cu cadrele didactice, au deschis un târg de dulciuri și au donat în „Cutiuța bucuriei”, marţi, 19 decembrie. Elevii au ajutat, astfel, peste 20 de familii cuprinse în proiectului de ajutorare a familiilor asistate social al Parohiei „Nașterea Domnului”, unde este paroh Nicolae Buda și Asociația „Christiana”. Elevii şi profesorii au donat pachete cu alimente de bază (zahar, ulei, faină, făină de mălai, paste, orez, dulciuri, ceai), care au fost distribuite beneficiarilor. Voluntarii, împreună cu profesoara de religie Daniela Necula, inițiatoarea Campaniei, au cumpărat alimentele şi le-au împachetat pentru a putea fi dăruite. Acţiunea a fost parte a activităţii „Școala altfel” şi este cuprinsă în Parteneriatul „Cu Hristos în marile încercări ale vieții de școlar”, încheiat între Şcoala „Constantin Brâncuși” și Parohia „Naşterea Domnului”. Elevii și-au exprimat bucuria cu care au participat la campania de binefacere și au arătat că știu să împlinească fapte de milostenie, punând în lucrare cele învățate la orele de religie, conform Marilenei Asănică, din cadrul comitetului parohial al Parohiei „Naşterea Domnului”.
„Pentru mine, voluntariatul este un mod de a face o faptă bună. Atunci simt că fac ceva bun pentru alții, care chiar au nevoie de ajutor. Oameni care, poate, dacă ar fi avut o altă viață, ar fi făcut același lucru pentru alții. Eu nu pot judeca acești oameni deoarece nu-i cunosc. Ce pot eu să fac este să le ofer tot ceea ce pot, fiindcă din acest lucru toată lumea câștigă. Voluntariatul este un mod de a-I arăta lui Dumnezeu ce suflet am cu adevărat. Eu fac asta din suflet și sper să aduc bucurie de Crăciun tuturor”, a spus Alexia Șușcă, din clasa a VI-a.
„Voluntariatul înseamnă bucuria pe care o simt când văd ochii strălucitori ai persoanei căreia i-am făcut un bine. Înseamnă împlinirea și eliberarea care-mi umplu sufletul. Astfel, pot să-i aduc o bucurie unui om a cărui viață este grea și nu a avut niciun sprijin, iar acum știe că el contează pentru cineva, cineva ca mine. Un copil mic și neînsemnat în marea aceasta de oameni. Mă bucur că pot participa la un eveniment atât de frumos”, a spus Raluca Nemeti, clasa a VI-a, conform Marilenei Asănică.