„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Film despre părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, lansat la Cluj-Napoca
Filmul „7 Cuvinte. Povestea unui biruitor“, regizat de Andrei Negoiţă Zagorodnăi, a fost lansat joi, 18 iunie, în premieră la Cluj-Napoca. Evenimentul, la care au participat câteva sute de tineri, a avut loc în Aula Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.
În debut, părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul tinerilor din cadrul ASCOR Cluj a amintit faptul că ultima conferinţă susţinută de părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, cu 40 de zile înainte de a trece la cele veşnice, a avut loc la Cluj-Napoca, în acelaşi loc în care a fost proiectat filmul. Personalitatea părintelui Gheorghe Calciu a fost evocată de protosinghelul Amfilohie de la Mănăstirea Diaconeşti, judeţul Bacău, cu susţinerea căruia a fost realizat documentarul. Regizorul filmului, Andrei Negoiţă Zagorodnăi, a vorbit despre relaţia personală pe care a avut-o cu părintele Gheorghe Calciu şi despre dificultatea realizării acestui documentar, care are la bază peste 100 de ore de interviuri şi înregistrări. Tot cu acest prilej, judecătorul Lucian Popescu a povestit despre viaţa şi personalitatea părintelui Gheorghe Calciu.
Documentarul, „7 Cuvinte. Povestea unui biruitor“, o producţie Abis Studio, Editura Bonifaciu şi Legenda Film & Co, prezintă povestea părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a petrecut 21 de ani după gratii.
Student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina“ de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe - limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile“ de la Aiud. După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti, „7 Cuvinte către tineri“, pentru care este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa părintelui, într-un documentar artistic căruia nu-i lipseşte sensibilitatea şi umorul.