„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Filmul documentar „Ultima transhumanţă” la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, găzduieşte mâine, 18 noiembrie, de la ora 18.00, premiera filmului documentar de scurt metraj „Ultima transhumanță”, în prezența regizorului Dragoș Lumpan. Va vorbi despre film dr. Ioan Augustin Goia, cercetător științific la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
“Ultima transhumanță” descrie în fotografie şi film dispariția unui mod de viaţă milenar. Este un proiect artistic, etnografic şi sociologic care însumează opt ani, şase ţări, peste 50.000 de kilometri parcurși, 100.000 de fotografii, 70 de ore material filmat şi 100 de ore înregistrări audio. Despre ciobanii care încă mai merg în transhumanţă, se poate vedea, că„dorm tot timpul alături de oi, fie vară, fie iarnă, pentru a le apăra de atacurile lupilor şi urşilor. Pe drum, tot ce au se încarcă şi se descarcă dimineaţa şi seara de pe măgari. Trăiesc numai sub cerul liber. Se trezesc înainte de răsăritul soarelui, indiferent de anotimp. Asistăm la dispariţia unui mod de viaţă. Din ce în ce mai puţini ciobani mai merg la drum, în transhumanţă”, se arată în comunicatul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cu privire la acest eveniment.
De asemenea, filmul va fi proiectat şi la Muzeul Pastoral Jina, în data de 19 noiembrie, ora 11.00; la Muzeul Etnografic Săcele, în data de 20 noiembrie, ora 12.00; la Muzeul de Etnografie, Brașov, în data de 20 noiembrie, ora 17.00. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi are ca partener Muzeul Ţăranului Român.